Basics of entrepreneurship
Field of study: Biology
Programme code: W2-S1BI19.2021

Module name: | Basics of entrepreneurship |
---|---|
Module code: | 1BL_70a |
Programme code: | W2-S1BI19.2021 |
Semester: |
|
Language of instruction: | Polish |
Form of verification: | course work |
ECTS credits: | 1 |
Description: | Moduł ma na celu rozwinięcie umiejętności dostrzegania potrzeb i doskonalenia pomysłów związanych z kształtowaniem rynku produktów ekologicznych; rozwija zdolności do wykorzystywania nadarzających się okazji oraz gotowości do podejmowania ryzyka. Omawiane są zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz źródła informacji patentowej. Przedstawiane są możliwości pozyskiwania funduszy na innowacyjne firmy i badania naukowe. Student poznaje przykłady działań z obszaru biologii ukierunkowane na wykorzystanie nowatorskiego pomysłu w celu generowania korzyści na rynku. Moduł rozwija kreatywność, umiejętność wykorzystania pomysłów, okazji oraz kształtuje innowacyjną postawę w pracy zawodowej. Przedstawione są działania zmierzające do zapewnienia racjonalnej i efektywnej koordynacji zasobów gospodarczych firmy. |
Prerequisites: | Wiedza z przedsiębiorczości na poziomie liceum. |
Key reading: | jak w sylabusie. |
Learning outcome of the module | Codes of the learning outcomes of the programme to which the learning outcome of the module is related [level of competence: scale 1-5] |
---|---|
Demonstruje podstawową wiedzę dotyczącą zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości i rozumie zasady finansowania badań naukowych. [1BL_70_1] |
1BL_W07_P [5/5] |
Rozpoznaje i przedstawia podstawowe zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz potrafi korzystać z informacji patentowe. [1BL_70_2] |
1BL_W09_P [4/5] |
Potrafi korzystać z badań rynkowych dla oceny zapotrzebowania na produkty pozyskane metodami biologicznymi. [1BL_70_3] |
1BL_W06_P [3/5] |
Wybiera i wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne. [1BL_70_4] |
1BL_U02_P [5/5] |
Rozumie podstawowe zasady etycznego postępowania w pracy zawodowej i w życiu. [1BL_70_5] |
1BL_K03_P [5/5] |
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. [1BL_70_6] |
1BL_K02_P [5/5] |
Type | Description | Codes of the learning outcomes of the module to which assessment is related |
---|---|---|
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1] | na zasadach określonych w sylabusie |
1BL_70_1 |
Form of teaching | Student's own work | Assessment of the learning outcomes | |||
---|---|---|---|---|---|
Type | Description (including teaching methods) | Number of hours | Description | Number of hours | |
lecture [1BL_70_fs_1] | Przedstawienie wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia. |
5 | Opanowanie wiedzy z wykładów; praca z podręcznikiem, lektura uzupełniająca, w tym ze źródeł internetowych. |
5 |
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1] |
discussion classes [1BL_70_fs_2] | Dyskusja, omawianie pomysłów założenia własnej firmy. |
10 | Przygotowanie projektu własnej firmy; przedstawienie biznes planu. |
5 |
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1] |
Attachments |
---|
Module description (PDF) |
Syllabuses (USOSweb) | ||
---|---|---|
Semester | Module | Language of instruction |
(no information given) |