Basics of entrepreneurship Field of study: Biology
Programme code: W2-S1BI19.2021

Module name: Basics of entrepreneurship
Module code: 1BL_70a
Programme code: W2-S1BI19.2021
Semester:
  • summer semester 2024/2025
  • summer semester 2023/2024
Language of instruction: Polish
Form of verification: course work
ECTS credits: 1
Description:
Moduł ma na celu rozwinięcie umiejętności dostrzegania potrzeb i doskonalenia pomysłów związanych z kształtowaniem rynku produktów ekologicznych; rozwija zdolności do wykorzystywania nadarzających się okazji oraz gotowości do podejmowania ryzyka. Omawiane są zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz źródła informacji patentowej. Przedstawiane są możliwości pozyskiwania funduszy na innowacyjne firmy i badania naukowe. Student poznaje przykłady działań z obszaru biologii ukierunkowane na wykorzystanie nowatorskiego pomysłu w celu generowania korzyści na rynku. Moduł rozwija kreatywność, umiejętność wykorzystania pomysłów, okazji oraz kształtuje innowacyjną postawę w pracy zawodowej. Przedstawione są działania zmierzające do zapewnienia racjonalnej i efektywnej koordynacji zasobów gospodarczych firmy.
Prerequisites:
Wiedza z przedsiębiorczości na poziomie liceum.
Key reading:
jak w sylabusie.
Learning outcome of the module Codes of the learning outcomes of the programme to which the learning outcome of the module is related [level of competence: scale 1-5]
Demonstruje podstawową wiedzę dotyczącą zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości i rozumie zasady finansowania badań naukowych. [1BL_70_1]
1BL_W07_P [5/5] 1BL_W08_P [4/5]
Rozpoznaje i przedstawia podstawowe zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz potrafi korzystać z informacji patentowe. [1BL_70_2]
1BL_W09_P [4/5]
Potrafi korzystać z badań rynkowych dla oceny zapotrzebowania na produkty pozyskane metodami biologicznymi. [1BL_70_3]
1BL_W06_P [3/5]
Wybiera i wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne. [1BL_70_4]
1BL_U02_P [5/5]
Rozumie podstawowe zasady etycznego postępowania w pracy zawodowej i w życiu. [1BL_70_5]
1BL_K03_P [5/5]
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. [1BL_70_6]
1BL_K02_P [5/5]
Type Description Codes of the learning outcomes of the module to which assessment is related
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1]
na zasadach określonych w sylabusie
1BL_70_1 1BL_70_2 1BL_70_3 1BL_70_4 1BL_70_5 1BL_70_6
Form of teaching Student's own work Assessment of the learning outcomes
Type Description (including teaching methods) Number of hours Description Number of hours
lecture [1BL_70_fs_1]
Przedstawienie wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
5
Opanowanie wiedzy z wykładów; praca z podręcznikiem, lektura uzupełniająca, w tym ze źródeł internetowych.
5 zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1]
discussion classes [1BL_70_fs_2]
Dyskusja, omawianie pomysłów założenia własnej firmy.
10
Przygotowanie projektu własnej firmy; przedstawienie biznes planu.
5 zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1]
Attachments
Module description (PDF)
Information concerning module syllabuses might be changed during studies.
Syllabuses (USOSweb)
Semester Module Language of instruction
(no information given)