Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym Kierunek studiów: Zarządzanie
Kod programu: 35-S1ZA12.2014

Nazwa modułu: Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym
Kod modułu: 35-ZA-S1-WM-ZPH
Kod programu: 35-S1ZA12.2014
Semestr:
  • semestr zimowy 2016/2017
  • semestr letni 2015/2016
  • semestr zimowy 2015/2016
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 2
Opis:
Główne treści kształcenia modułu związane są z pojęciami oraz z istotą obiektów i procesów, jak również zasad i mechanizmów funkcjonujących w ramach systemu zarządzania przedsiębiorstwami handlowymi i usługowymi. Celem modułu jest nabycie przez studentów wiedzy umożliwiającej zrozumienie istoty i specyfiki zarządzania przedsiębiorstwem handlowym i usługowym, a także nabycie umiejętności wykorzystywania właściwych narzędzi i metod w rozwiązywaniu problemów decyzyjnych w sferze zarządzania tymi przedsiębiorstwami.
Wymagania wstępne:
zaliczenie modułów: mikroekonomia, makroekonomia, podstawy zarządzania, nauka o organizacji, zarządzanie marketingowe, zarządzanie strategiczne
Literatura podstawowa:
(brak informacji)
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Student identyfikuje relacje między podmiotami gospodarczymi a innymi instytucjami społecznymi tworzącymi ich otoczenie w skali krajowej i międzynarodowej [35-ZA-S1-WM-ZPH_1]
Z1_W06 [5/5]
Student wyjaśnia i ilustruje wpływ oddziaływania otoczenia zewnętrznego na działalność przedsiębiorstwa [35-ZA-S1-WM-ZPH_2]
Z1_W07 [5/5]
Student posiada umiejętność stosowania wiedzy specjalistycznej do współpracy z innymi obszarami funkcjonalnymi w typowych sytuacjach profesjonalnych [35-ZA-S1-WM-ZPH_3]
Z1_U02 [4/5]
Student posiada umiejętność dokonywania obserwacji zjawisk i procesów w organizacji oraz ich opisu, analizy i interpretacji stosując podstawowe ujęcia i pojęcia teoretyczne [35-ZA-S1-WM-ZPH_4]
Z1_U04 [5/5]
Student posiada umiejętność formułowania i analizy problemów badawczych pozwalających na rozwiązywanie typowych problemów organizacji [35-ZA-S1-WM-ZPH_5]
Z1_U05 [4/5]
Student posiada kompetencję samodzielnego zdobywania i doskonalenia wiedzy oraz umiejętności profesjonalnych i badawczych [35-ZA-S1-WM-ZPH_6]
Z1_K09 [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Test wiedzy [35-ZA-S1-WM-ZPH_w1]
Egzamin pisemny w formie testu z pytaniami otwartymi
35-ZA-S1-WM-ZPH_1 35-ZA-S1-WM-ZPH_2 35-ZA-S1-WM-ZPH_3 35-ZA-S1-WM-ZPH_4 35-ZA-S1-WM-ZPH_5 35-ZA-S1-WM-ZPH_6
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [35-ZA-S1-WM-ZPH_fs1]
Wykłady multimedialne z analizą przypadków
30
Studia literaturowe - przygotowanie do testu wiedzy
20 Test wiedzy [35-ZA-S1-WM-ZPH_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
semestr zimowy 2016/2017 Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym [35-ZA-S1-WM-ZPH] polski
semestr zimowy 2015/2016 Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym [35-ZA-S1-WM-ZPH] polski