Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym
Kierunek studiów: Zarządzanie
Kod programu: 35-N1ZA12.2014
| Nazwa modułu: | Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym |
|---|---|
| Kod modułu: | 35-ZA-S1-WM-ZPH |
| Kod programu: | 35-N1ZA12.2014 |
| Semestr: |
|
| Język wykładowy: | polski |
| Forma zaliczenia: | zaliczenie |
| Punkty ECTS: | 2 |
| Opis: | Główne treści kształcenia modułu związane są z pojęciami oraz z istotą obiektów i procesów, jak również zasad i mechanizmów funkcjonujących w ramach systemu zarządzania przedsiębiorstwami handlowymi i usługowymi.
Celem modułu jest nabycie przez studentów wiedzy umożliwiającej zrozumienie istoty i specyfiki zarządzania przedsiębiorstwem handlowym i usługowym, a także nabycie umiejętności wykorzystywania właściwych narzędzi i metod w rozwiązywaniu problemów decyzyjnych w sferze zarządzania tymi przedsiębiorstwami.
|
| Wymagania wstępne: | zaliczenie modułów: mikroekonomia, makroekonomia, podstawy zarządzania, nauka o organizacji, zarządzanie marketingowe, zarządzanie strategiczne |
| Literatura podstawowa: | (brak informacji) |
| Efekt modułowy | Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5] |
|---|---|
Student identyfikuje relacje między podmiotami gospodarczymi a innymi instytucjami społecznymi tworzącymi ich otoczenie w skali krajowej i międzynarodowej [35-ZA-S1-WM-ZPH_1] |
Z1_W06 [5/5] |
Student wyjaśnia i ilustruje wpływ oddziaływania otoczenia zewnętrznego na działalność przedsiębiorstwa [35-ZA-S1-WM-ZPH_2] |
Z1_W07 [5/5] |
Student posiada umiejętność stosowania wiedzy specjalistycznej do współpracy z innymi obszarami funkcjonalnymi w typowych sytuacjach profesjonalnych [35-ZA-S1-WM-ZPH_3] |
Z1_U02 [4/5] |
Student posiada umiejętność dokonywania obserwacji zjawisk i procesów w organizacji oraz ich opisu, analizy i interpretacji stosując podstawowe ujęcia i pojęcia teoretyczne [35-ZA-S1-WM-ZPH_4] |
Z1_U04 [5/5] |
Student posiada umiejętność formułowania i analizy problemów badawczych pozwalających na rozwiązywanie typowych problemów organizacji [35-ZA-S1-WM-ZPH_5] |
Z1_U05 [4/5] |
Student posiada kompetencję samodzielnego zdobywania i doskonalenia wiedzy oraz umiejętności profesjonalnych i badawczych [35-ZA-S1-WM-ZPH_6] |
Z1_K09 [5/5] |
| Typ | Opis | Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji |
|---|---|---|
| Test wiedyz [35-ZA-S1-WM-ZPH_w1] | Egzamin pisemny w formie testu z pytaniami otwartymi |
35-ZA-S1-WM-ZPH_1 |
| Rodzaj prowadzonych zajęć | Praca własna studenta | Sposoby weryfikacji | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Typ | Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) | Liczba godzin | Opis | Liczba godzin | |
| wykład [35-ZA-N1-WM-ZPH_ fns] | Wykłady multimedialne z analizą przypadków |
20 | Studia literaturowe - przygotowanie do testu wiedzy |
30 |
Test wiedyz [35-ZA-S1-WM-ZPH_w1] |
| Załączniki |
|---|
| Opis modułu (PDF) |
| Sylabusy (USOSweb) | ||
|---|---|---|
| Semestr | Moduł | Język wykładowy |
| semestr zimowy 2016/2017 | Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym [35-ZA-S1-WM-ZPH] | polski |
| semestr zimowy 2015/2016 | Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym i usługowym [35-ZA-S1-WM-ZPH] | polski |