Szkodniki zasobów żywności Kierunek studiów: Biologia żywności i żywienia
Kod programu: 01-S2BZ16.2017

Nazwa modułu: Szkodniki zasobów żywności
Kod modułu: 2BZ_46
Kod programu: 01-S2BZ16.2017
Semestr:
  • semestr letni 2018/2019
  • semestr zimowy 2018/2019
  • semestr letni 2017/2018
  • semestr zimowy 2017/2018
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 4
Opis:
Moduł szkodniki zasobów żywości dostarcza studentowi wiedzy na temat rozpoznawania pojawienia się, biologii oraz wpływu na żywność różnych gatunków zwierząt wspólnie określanych jako szkodniki. Student uczy się rozpoznawać podczas zajęć laboratoryjnych uszkodzenia żywności jak i inne objawy wskazujące na obecność szkodnika. W ramach modułu studenci po zapoznaniu się z podstawami określania typu szkodnika samodzielnie zabezpieczają materiał żywnościowy do badań, wykonują odpowiednie preparaty szkodników w różnych stadiach rozwoju i oznaczają je przy użyciu piśmiennictwa specjalistycznego. W trakcie zajęć dyskutowany będzie wpływ różnorakich czynników mających znaczenie na pojawianie się, rozprzestrzenianie się oraz biologię różnych grup zwierząt na zasoby żywności na etapie jej produkcji oraz magazynowania. Dodatkowo student zapoznaje się z zagrożeniami sanitarno-epidemiologicznymi związanymi z pojawianiem się określonego typu szkodnika jak również z różnymi formami ochrony zasobów żywności. Moduł przybliża studentowi problematykę związaną z zagrożeniami, jakie płyną z sprowadzaniem zasobów żywności, którym często towarzyszą swoiste gatunki szkodników.
Wymagania wstępne:
Znajomość głównych pojęć biologicznych , realizacja efektów kształcenia z modułu Zoologia – pierwotniaki i bezkręgowce oraz zoologia -kręgowce.
Literatura podstawowa:
jak: Literatura obowiązkowa w sylabusie
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Definiuje i klasyfikuje podstawowe pojęcia związane z zagrożeniami i ochroną zasobów żywności na etapie produkcji oraz w czasie magazynowania. [2BZ_46_1]
2BZ_W04 [4/5] 2BZ_W05 [4/5]
Przedstawia różnice pomiędzy zwierzętami żyjącymi dziko oraz związanych z uprawami i magazynami. [2BZ_46_2]
2BZ_W04 [4/5] 2BZ_W05 [4/5] 2BZ_K01 [3/5]
Klasyfikuje podstawowe grupy szkodników oraz typy uszkodzeń przez nich wywołanych na etapie produkcji i magazynowania. [2BZ_46_3]
2BZ_W10 [3/5] 2BZ_U02 [4/5] 2BZ_K03 [5/5]
Opisuje różne typy metod walki ze szkodnikami upraw oraz magazynów. [2BZ_46_4]
2BZ_W01 [3/5] 2BZ_W02 [4/5] 2BZ_U06 [3/5]
Określa i ocenia różne czynniki wpływające na biologię i pojawianie się szkodnika. [2BZ_46_5]
2BZ_W05 [4/5] 2BZ_U02 [4/5] 2BZ_K01 [3/5]
Identyfikuje podstawowe gatunki szkodników na podstawie samodzielnie wykonanych preparatów suchych i mikroskopowych. [2BZ_46_6]
2BZ_W10 [3/5] 2BZ_U01 [3/5] 2BZ_K01 [3/5]
Przedstawia podstawowe metody poboru materiału do badań w celu określenia typu szkodnika. [2BZ_46_7]
2BZ_W10 [3/5] 2BZ_U01 [3/5] 2BZ_U06 [3/5] 2BZ_K06 [5/5]
Docenia wpływ szkodników na jakość zasobów żywności i kondycję zdrowotną człowieka. [2BZ_46_8]
2BZ_W01 [3/5] 2BZ_W02 [4/5] 2BZ_K09 [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Kolokwium [2BZ_46_w_1]
Pisemne sprawdzenie wiedzy przekazanej podczas konwersatoriów i w trakcie laboratoriów oraz umiejętności rozpoznawania gatunków szkodników.
2BZ_46_1 2BZ_46_2 2BZ_46_3 2BZ_46_4 2BZ_46_5 2BZ_46_6
Ocena praktyczna [2BZ_46_w_2]
Praktyczna ocena umiejętności, pobrania, zabezpieczenia i wykonywania preparatów szkodników oraz poprawność ich identyfikacji.
2BZ_46_7 2BZ_46_8
Ciągła ocena aktywności studenta na zajęciach [2BZ_46_w_3]
Ocenie podlegają przygotowane przez studentów prezentacje oraz poprawność przygotowanych na każdych ćwiczeniach sprawozdań w postaci kart pracy. W sprawozdaniu powinny się znaleźć informacje o poznawanych na ćwiczeniach gatunkach szkodników, atakowanych zasobach żywności oraz rodzajach uszkodzeń, jakie powodują.
2BZ_46_1 2BZ_46_2 2BZ_46_3 2BZ_46_4 2BZ_46_5 2BZ_46_6
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BZ_46_fs_1]
Zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi higieny produkcji i magazynowania zasobów żywności oraz ich szkodnikami.
25
Przygotowanie prezentacji multimedialnej.
20 Kolokwium [2BZ_46_w_1] Ciągła ocena aktywności studenta na zajęciach [2BZ_46_w_3]
laboratorium [2BZ_46_fs_2]
Praca samodzielna oraz w grupach polegająca na identyfikacji gatunków szkodników, scharakteryzowaniu uszkodzeń, wykonaniu preparatów mikroskopowych z zebranego, materiału oraz jego identyfikacja gatunkowa.
20
Powtórzenie oraz utrwalenie wiadomości omawianych w trakcie ćwiczeń, przegląd materiałów dydaktycznych oraz piśmiennictwa fachowego. Przygotowanie sprawozdania.
35 Kolokwium [2BZ_46_w_1] Ocena praktyczna [2BZ_46_w_2] Ciągła ocena aktywności studenta na zajęciach [2BZ_46_w_3]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)