Fizjologia żywienia
Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2022
| Nazwa modułu: | Fizjologia żywienia |
|---|---|
| Kod modułu: | 2BL_79a |
| Kod programu: | W2-S2BI19.2022 |
| Semestr: |
|
| Język wykładowy: | polski |
| Forma zaliczenia: | egzamin |
| Punkty ECTS: | 4 |
| Opis: | Moduł „Fizjologia żywienia” zaznajomi studenta z mechanizmami procesów fizjologicznych związanych z żywieniem. Zakres tematów obejmie:
mechanizmy regulacji pobierania pokarmu przez organizmy, czynności: motoryczną i wydzielniczą przewodu pokarmowego, współdziałania innych
układów organizmu związanych z transportem i usuwaniem produktów przemiany materii, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wykorzystanie
w organizmach. Wskaże związki między odżywianiem się a funkcjonowaniem organizmów oraz aspekty oddziaływania składników pokarmu, takich jak
detergenty, atraktanty, substancje użyteczne i nieużyteczne biologicznie na organizmy. Zaznajomi ze specyfiką odżywiania różnych organizmów
zwierzęcych. Zaznajomi się z problemami strawności i biodostępności składników pokarmowych, indywidulną wrażliwością ludzi na różne składniki
pokarmowe, zapozna ze stosowanymi metodami oceny odżywienia organizmów.
Ćwiczenia:
Oznaczanie indywidualnej wrażliwości na smaki, pomiar aktywności enzymów trawiennych, określanie ich optymalnych warunków działania, pomiary
zawartości substancji odżywczych i nieużytecznych pokarmu w materiale biologicznym mającym znaczenie diagnostyczne w ocenie procesów
związanych z fizjologią żywienia człowieka i innych organizmów. Analiza mechanizmów związanych z motoryką i aktywnością wydzielniczą przewodu
pokarmowego. Ocena odżywienia z wykorzystaniem pomiarów antropometrycznych.
Konwersatorium:
Prezentacja wiedzy zakresu przyswajania i zapotrzebowania na składniki pożywienia w różnych stanach i okresach życia ludzi, stosowania sztucznych
modeli in vitro do badania procesów związanych z fizjologią żywienia, zróżnicowanie w zakresie pokarmu i zapotrzebowania na różne składniki pokarmu
wśród organizmów zwierzęcych, indywidualne zróżnicowanie ludzi w zakresie tolerowania wybranych składników pokarmowych. |
| Wymagania wstępne: | brak |
| Literatura podstawowa: | Jak w sylabusie |
| Efekt modułowy | Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5] |
|---|---|
Posiada wiedzę dotyczącą różnych aspektów fizjologii żywienia człowieka i zwierząt, potrafi wyjaśnić mechanizmy w zakresie pobierania pokarmu, jego trawienia i wchłaniania, przemian i wykorzystania różnych składników pokarmowych w organizmach. [2BL_79_1] |
2BL_W02_P [4/5] |
Ocenia, analizuje i rozumie założenia doświadczeń stosowanych w ocenie procesów pobierania, trawienia pokarmu i przyswajania składników pokarmowych, możliwości detoksykacji substancji szkodliwych pobieranych z pokarmem, regulacji procesów odżywiania i oceny odżywienia. [2BL_79_2] |
2BL_W02_P [4/5] |
Posiada umiejętności w zakresie stosowania podstawowych metod analitycznych fizjologii żywienia oraz opisuje zaawansowane metody badań stosowane w tym zakresie. Potrafi swoja wiedzę wykorzystać przy planowaniu własnych działań. [2BL_79_3] |
2BL_U01_P [4/5] |
Posiada podstawową wiedzę, wykazuje umiejętności w zakresie wyszukiwania i krytycznego korzystania z różnych źródeł informacji oraz prawidłowo referuje zagadnienia z zakresu fizjologii żywienia. Potrafi swoja wiedzę wykorzystać przy planowaniu własnych działań. [2BL_79_4] |
2BL_W07_P [3/5] |
Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie fizjologii człowieka i zwierząt oraz popularyzowania swojej wiedzy. [2BL_79_5] |
2BL_U06_P [4/5] |
| Typ | Opis | Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji |
|---|---|---|
| Egzamin [2BL_79_w1] | Egzamin na zasadach określonych w sylabusie |
2BL_79_1 |
| Rodzaj prowadzonych zajęć | Praca własna studenta | Sposoby weryfikacji | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Typ | Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) | Liczba godzin | Opis | Liczba godzin | |
| laboratorium [2BL_79_fs_1] | Praca pod kierunkiem prowadzącego – krytyczna ocena wiadomości na temat fizjologii żywienia, nabycie praktycznych umiejętności dotyczących analizy procesów związanych z fizjologią żywienia. Obserwacja i ocena materiałów z internetowych źródeł przedstawiających mechanizmy fizjologii
żywienia organizmów, przygotowanie schematów formalnych wybranych procesów związanych z fizjologia żywienia. Omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji (sprawozdania), dyskusja. |
30 | Przygotowanie do ćwiczeń na podstawie literatury zalecanej przez prowadzącego przedmiot. |
40 |
Egzamin [2BL_79_w1] |
| konwersatorium [2BL_79_fs_2] | Prezentacje przez studentów referatów z zakresu fizjologii żywienia |
15 | Przygotowanie referatu z prezentacją multimedialną z wykorzystaniem źródeł literaturowych. |
35 |
Egzamin [2BL_79_w1] |
| Załączniki |
|---|
| Opis modułu (PDF) |
| Sylabusy (USOSweb) | ||
|---|---|---|
| Semestr | Moduł | Język wykładowy |
| (brak danych) | ||