Kontrola przedsiębiorcy
Kierunek studiów: Przedsiębiorczość
Kod programu: W5-S1PB19.2024
| Nazwa modułu: | Kontrola przedsiębiorcy |
|---|---|
| Kod modułu: | KP |
| Kod programu: | W5-S1PB19.2024 |
| Semestr: | semestr letni 2026/2027 |
| Język wykładowy: | polski |
| Forma zaliczenia: | zaliczenie |
| Punkty ECTS: | 2 |
| Cel i opis treści kształcenia: | Celem modułu jest zapoznanie studenta z ogólnymi i szczególnymi regulacjami prawnymi kontroli wykonywanej przez organy administracji publicznej względem przedsiębiorcy. Przedmiotem analizy jest zróżnicowany katalog pojęć, instytucji i procedur kontrolnych. |
| Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): | nie dotyczy |
| Efekt modułowy | Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5] |
|---|---|
Student potrafi działać i podejmować środki obrony jako przedsiębiorca w procesie kontroli. [KS_01] |
K_01 [4/5] |
Student rozpoznaje przysługujące przedsiębiorcy środki przeciwdziałania kontroli wadliwej oraz potrafi z nich skorzystać. [U_01] |
U_01 [4/5] |
Student potrafi samodzielnie sporządzać pisma związane z przebiegiem kontroli przedsiębiorcy. [U_02] |
U_03 [5/5] |
Student wskazuje kluczowe pojęcia z zakresu kontroli oraz podmioty administracji publicznej, które tę kontrolę sprawują [W_01] |
W_01 [4/5] |
Student zna regulacje prawne odnoszące się do administracyjnej kontroli przedsiębiorców oraz kompetencje organów, które tę kontrolę wykonują. [W_02] |
W_01 [4/5] |
| Forma prowadzonych zajęć | Liczba godzin | Metody prowadzenia zajęć | Sposób weryfikacji efektów uczenia się | Efekty uczenia się |
|---|---|---|---|---|
| wykład [FZ_1] | 15 |
Wykład informacyjny/kursowy [a01] |
zaliczenie |
KS_01 |
| Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności: | ||
|---|---|---|
| Nazwa | Kategoria | Opis |
| Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] | Przygotowanie do zajęć | czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć |
| Ćwiczenie praktycznych umiejętności [a03] | Przygotowanie do zajęć | czynności polegające na powtarzaniu, doskonaleniu i utrwalaniu praktycznych umiejętności, w tym ćwiczonych podczas odbytych wcześniej zajęć lub nowych, niezbędnych z punktu widzenia realizacji kolejnych elementów programu (jako przygotowanie się uczestnictwa w zajęciach) |
| Studiowanie wykorzystanej literatury oraz wytworzonych w ramach zajęć materiałów [c02] | Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się | wgłębianie się, dociekanie, rozważanie, przyswajanie, interpretacja lub porządkowanie wiedzy pochodzącej z literatury, dokumentacji, instrukcji, scenariuszy, itd., wykorzystanych na zajęciach oraz z notatek lub innych materiałów/wytworów sporządzonych w ich trakcie |
| Załączniki |
|---|
| Opis modułu (PDF) |
| Sylabusy (USOSweb) | ||
|---|---|---|
| Semestr | Moduł | Język wykładowy |
| semestr letni 2026/2027 | Kontrola przedsiębiorcy [W5-PB-S1-KP] | (brak informacji) |