Podstawy przedsiębiorczości Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S1BI19.2020

Nazwa modułu: Podstawy przedsiębiorczości
Kod modułu: 1BL_70a
Kod programu: W2-S1BI19.2020
Semestr: semestr letni 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 1
Opis:
Moduł ma na celu rozwinięcie umiejętności dostrzegania potrzeb i doskonalenia pomysłów związanych z kształtowaniem rynku produktów ekologicznych; rozwija zdolności do wykorzystywania nadarzających się okazji oraz gotowości do podejmowania ryzyka. Omawiane są zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz źródła informacji patentowej. Przedstawiane są możliwości pozyskiwania funduszy na innowacyjne firmy i badania naukowe. Student poznaje przykłady działań z obszaru biologii ukierunkowane na wykorzystanie nowatorskiego pomysłu w celu generowania korzyści na rynku. Moduł rozwija kreatywność, umiejętność wykorzystania pomysłów, okazji oraz kształtuje innowacyjną postawę w pracy zawodowej. Przedstawione są działania zmierzające do zapewnienia racjonalnej i efektywnej koordynacji zasobów gospodarczych firmy.
Wymagania wstępne:
Wiedza z przedsiębiorczości na poziomie liceum.
Literatura podstawowa:
jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Demonstruje podstawową wiedzę dotyczącą zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości i rozumie zasady finansowania badań naukowych. [1BL_70_1]
1BL_W07_P [5/5] 1BL_W08_P [4/5]
Rozpoznaje i przedstawia podstawowe zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz potrafi korzystać z informacji patentowe. [1BL_70_2]
1BL_W09_P [4/5]
Potrafi korzystać z badań rynkowych dla oceny zapotrzebowania na produkty pozyskane metodami biologicznymi. [1BL_70_3]
1BL_W06_P [3/5]
Wybiera i wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne. [1BL_70_4]
1BL_U02_P [5/5]
Rozumie podstawowe zasady etycznego postępowania w pracy zawodowej i w życiu. [1BL_70_5]
1BL_K03_P [5/5]
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. [1BL_70_6]
1BL_K02_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1]
na zasadach określonych w sylabusie
1BL_70_1 1BL_70_2 1BL_70_3 1BL_70_4 1BL_70_5 1BL_70_6
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [1BL_70_fs_1]
Przedstawienie wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
5
Opanowanie wiedzy z wykładów; praca z podręcznikiem, lektura uzupełniająca, w tym ze źródeł internetowych.
5 zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1]
konwersatorium [1BL_70_fs_2]
Dyskusja, omawianie pomysłów założenia własnej firmy.
10
Przygotowanie projektu własnej firmy; przedstawienie biznes planu.
5 zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)