Podstawy przedsiębiorczości
Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S1BI19.2020

Nazwa modułu: | Podstawy przedsiębiorczości |
---|---|
Kod modułu: | 1BL_70a |
Kod programu: | W2-S1BI19.2020 |
Semestr: | semestr letni 2022/2023 |
Język wykładowy: | polski |
Forma zaliczenia: | zaliczenie |
Punkty ECTS: | 1 |
Opis: | Moduł ma na celu rozwinięcie umiejętności dostrzegania potrzeb i doskonalenia pomysłów związanych z kształtowaniem rynku produktów ekologicznych; rozwija zdolności do wykorzystywania nadarzających się okazji oraz gotowości do podejmowania ryzyka. Omawiane są zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz źródła informacji patentowej. Przedstawiane są możliwości pozyskiwania funduszy na innowacyjne firmy i badania naukowe. Student poznaje przykłady działań z obszaru biologii ukierunkowane na wykorzystanie nowatorskiego pomysłu w celu generowania korzyści na rynku. Moduł rozwija kreatywność, umiejętność wykorzystania pomysłów, okazji oraz kształtuje innowacyjną postawę w pracy zawodowej. Przedstawione są działania zmierzające do zapewnienia racjonalnej i efektywnej koordynacji zasobów gospodarczych firmy. |
Wymagania wstępne: | Wiedza z przedsiębiorczości na poziomie liceum. |
Literatura podstawowa: | jak w sylabusie. |
Efekt modułowy | Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5] |
---|---|
Demonstruje podstawową wiedzę dotyczącą zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości i rozumie zasady finansowania badań naukowych. [1BL_70_1] |
1BL_W07_P [5/5] |
Rozpoznaje i przedstawia podstawowe zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz potrafi korzystać z informacji patentowe. [1BL_70_2] |
1BL_W09_P [4/5] |
Potrafi korzystać z badań rynkowych dla oceny zapotrzebowania na produkty pozyskane metodami biologicznymi. [1BL_70_3] |
1BL_W06_P [3/5] |
Wybiera i wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne. [1BL_70_4] |
1BL_U02_P [5/5] |
Rozumie podstawowe zasady etycznego postępowania w pracy zawodowej i w życiu. [1BL_70_5] |
1BL_K03_P [5/5] |
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. [1BL_70_6] |
1BL_K02_P [5/5] |
Typ | Opis | Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji |
---|---|---|
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1] | na zasadach określonych w sylabusie |
1BL_70_1 |
Rodzaj prowadzonych zajęć | Praca własna studenta | Sposoby weryfikacji | |||
---|---|---|---|---|---|
Typ | Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) | Liczba godzin | Opis | Liczba godzin | |
wykład [1BL_70_fs_1] | Przedstawienie wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia. |
5 | Opanowanie wiedzy z wykładów; praca z podręcznikiem, lektura uzupełniająca, w tym ze źródeł internetowych. |
5 |
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1] |
konwersatorium [1BL_70_fs_2] | Dyskusja, omawianie pomysłów założenia własnej firmy. |
10 | Przygotowanie projektu własnej firmy; przedstawienie biznes planu. |
5 |
zaliczenie na ocenę [1BL_70_w_1] |
Załączniki |
---|
Opis modułu (PDF) |
Sylabusy (USOSweb) | ||
---|---|---|
Semestr | Moduł | Język wykładowy |
(brak danych) |