Praktyki Kierunek studiów: Przedsiębiorczość
Kod programu: 07-S1PB13.2019

Nazwa modułu: Praktyki
Kod modułu: wpia_pb1_prakt
Kod programu: 07-S1PB13.2019
Semestr:
  • semestr zimowy 2025/2026
  • semestr letni 2024/2025
  • semestr zimowy 2024/2025
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr letni 2021/2022
  • semestr zimowy 2021/2022
  • semestr letni 2020/2021
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 6
Opis:
Celem modułu jest rozwijanie umiejętności wykorzystania wiedzy zdobytej na studiach w praktyce obrotu gospodarczego, w szczególności w działalności gospodarczej przedsiębiorców, funkcjonowania instytucji społecznych, działalności jednostek samorządowych i państwowych. W trakcie odbywania praktyki zawodowej student kształtuje nabywanie umiejętności niezbędnych w przyszłej pracy zawodowej, ma możliwość przygotowanie się do samodzielności zawodowej i odpowiedzialności za powierzone mu zadania, a także do aktywizacji zawodowej na rynku pracy. Samodzielność studenta pod tym względem należy uważać za istotny element realizacji celów praktyki, czyli rozpoczęcia aktywnej samodzielności zawodowej.
Wymagania wstępne:
brak
Literatura podstawowa:
(brak informacji)
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Posiada wiedzę na temat procesu podejmowania decyzji gospodarczych i społecznych w organizacjach i instytucjach na szczeblu lokalnym, regionalnym i krajowym [wpia_pb1_prakt_1]
K_W13 [4/5]
Potrafi samodzielnie przygotowywać wypowiedzi oraz pisma i umowy związane z procesem prowadzenia działalności gospodarczej i potrafi skierować je do odpowiedniego organu [wpia_pb1_prakt_2]
K_U05 [2/5]
Wskazuje obowiązki pracowników i pracodawców w oparciu o obowiązujące przepisy prawa pracy [wpia_pb1_prakt_3]
K_U06 [5/5]
Posiada wiedzę na temat schematów motywowania i wykorzystuje je do efektywnej realizacji zadań [wpia_pb1_prakt_4]
K_U12 [5/5]
Swobodnie posługuje się technologiami informacyjnymi, w tym w zakresie tworzenia stron internetowych i korzystania z baz danych, w prowadzeniu i rozwijaniu działalności gospodarczej i społecznej [wpia_pb1_prakt_5]
K_U14 [5/5]
Wykazuje się inicjatywą i proaktywnością w obliczu wyzwań stawianych przed nim jako przedsiębiorcą, pracodawcą i pracownikiem [wpia_pb1_prakt_6]
K_K06 [3/5]
Posiada umiejętności i kompetencje niezbędne do określania priorytetów w działaniach swoich i zespołu i bieżącego monitorowania realizacji zadań, a także przeprowadzania analiz ryzyka porażek i szans powodzenia określonych działań [wpia_pb1_prakt_7]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie [wpia_pb1_prakt_w_1]
Zaliczenie udzielanej jest na podstawie dokumentacji, Warunkiem zaliczenia praktyki jest jej odbycie w ustalonym terminie i wykazanie się wiedzą i umiejętnościami, dla których praktyka została zorganizowana. W celu zaliczenia odbycia praktyki student przedkłada opiekunowi praktyk zawodowych raport z odbycia praktyki zawodowej podpisany przez studenta i osobę upoważnioną u danego przedsiębiorcy/instytucji. W raporcie ocenia się zakres realizacji zadań przyjętych w szczegółowym programie praktyk oraz wywiązanie się z obowiązków nałożonych przez zakładowego opiekuna praktyk zawodowych.
wpia_pb1_prakt_1 wpia_pb1_prakt_2 wpia_pb1_prakt_3 wpia_pb1_prakt_4 wpia_pb1_prakt_5 wpia_pb1_prakt_6 wpia_pb1_prakt_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
praktyka [wpia_n1_prakt_fs_1]
Podstawą podjęcia praktyki jest „Porozumienie o prowadzeniu praktyk studenckich” zawierane przez podmiot przyjmujący studenta na praktykę i Uniwersytet. W oparciu o porozumienie przygotowywany jest szczegółowy program praktyk studenckich. W ramach praktyk student pod nadzorem opiekuna praktyk ma w szczególności możliwość nabycia kompetencji do działania w zespole, działania w sposób odpowiedni dla kreatywnego przedsiębiorcy, umiejętności argumentowania i uzasadniania podejmowanych decyzji, umiejętności stosowania i interpretowania przepisów BHP i prawa pracy.
180
(brak informacji)
0 Zaliczenie [wpia_pb1_prakt_w_1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)