Anatomia jadalnych organów roślinnych Kierunek studiów: Biologia żywności i żywienia
Kod programu: 01-S2BZ16.2016

Nazwa modułu: Anatomia jadalnych organów roślinnych
Kod modułu: 2BZ_24
Kod programu: 01-S2BZ16.2016
Semestr:
  • semestr letni 2017/2018
  • semestr zimowy 2017/2018
  • semestr letni 2016/2017
  • semestr zimowy 2016/2017
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Moduł obejmuje wiedzę dotyczącą morfologii i anatomii wegetatywnych i generatywnych jadalnych organów roślinnych. Przekazuje informacje na temat modyfikacji w budowie jadalnych organów roślinnych w porównaniu do budowy organów typowych. Moduł omawia zmiany w morfologii i anatomii jadalnych organów towarzyszące rozwojowi osobniczemu (rozwój od zarodka do stadium dojrzałości wegetatywnej; rozwój owoców i nasion – plan budowy ich podstawowych typów). Student nabywa umiejętności rozpoznawania i charakteryzowania różnych typów jadalnych organów roślinnych, uczy się wykonywać i analizować preparaty histologiczne i anatomiczne tych organów. Student poznaje związek między modyfikacjami budowy anatomicznej jadalnych organów roślinnych a możliwościami ich wykorzystania w żywieniu.
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza botaniczna z zakresu budowy roślin.
Literatura podstawowa:
jak: Literatura obowiązkowa w sylabusie
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Student ma zaawansowana wiedzę na temat budowy anatomicznej jadalnych organów roślinnych. [2BZ_24_1]
2BZ_W02 [5/5]
Student klasyfikuje jadalne organy roślinne i potrafi wyjaśnić związek pomiędzy rozwojem i modyfikacjami ich budowy anatomicznej. [2BZ_24_2]
2BZ_W02 [5/5] 2BZ_W04 [4/5]
Student rozumie związek między budową jadalnych organów roślinnych i ich znaczeniem w żywieniu zwierząt i człowieka. [2BZ_24_3]
2BZ_W04 [4/5]
Student potrafi analizować preparaty anatomiczne i histologiczne pod kątem oceny roślinnych surowców żywnościowych. [2BZ_24_4]
2BZ_W02 [5/5] 2BZ_U01 [5/5] 2BZ_U02 [5/5]
Wykazuje zrozumienie dla wartości opanowanej wiedzy w zakresie higieny żywienia. [2BZ_24_5]
2BZ_K03 [4/5] 2BZ_K04 [4/5]
Wykazuje odpowiedzialność za własną pracę oraz sprzęt laboratoryjny, z którym pracuje oraz wykazuje umiejętność postępowania w nagłych stanach zagrożenia życia i zdrowia. [2BZ_24_6]
2BZ_K07 [5/5] 2BZ_K08 [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
ocena ciągła aktywności studenta na zajęciach [2BZ_24_w_1]
ocenie podlega stopień przygotowania studenta do ćwiczeń; ocena przestrzegania zasad pracy w laboratorium; ocena umiejętności przeprowadzenia obserwacji i wyciągania wniosków.
2BZ_24_1 2BZ_24_2 2BZ_24_3 2BZ_24_4 2BZ_24_5 2BZ_24_6
kolokwium [2BZ_24_w_2]
Pisemne kolokwia sprawdzające wiedzę i umiejętności nabyte na zajęciach.
2BZ_24_1 2BZ_24_2 2BZ_24_3 2BZ_24_5
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
laboratorium [2BZ_24_fs_1]
Praca w laboratorium, wykonywanie obserwacji i prostych doświadczeń na podstawie instrukcji, analiza uzyskanych wyników.
30
Przygotowanie do ćwiczeń na podstawie zalecanej literatury
20 ocena ciągła aktywności studenta na zajęciach [2BZ_24_w_1] kolokwium [2BZ_24_w_2]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)