Kultura wina Kierunek studiów: Mediteranistyka
Kod programu: 02-S1MD14.2018

Nazwa modułu: Kultura wina
Kod modułu: MD-S1-KW
Kod programu: 02-S1MD14.2018
Semestr: semestr letni 2019/2020
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 3
Opis:
Moduł przedstawia rolę wina w kulturze Śródziemnomorza, jak również teoretyczne i praktyczne aspekty podstaw degustacji.
Wymagania wstępne:
brak
Literatura podstawowa:
brak
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Student analizuje teksty literackie i ikonografię jako źrodła do historii kultury wina. [KW-1]
MD_U07 [4/5]
Student wymienia wybrane gatunki wina. [KW-2]
MD_W07 [4/5] MD_W08 [3/5]
Student zna specyfikę uprawy winorośli i wyrobu wina. [KW-3]
MD_W08 [4/5]
Student charakteryzuje podstawowe zasady degustacji wina. [KW-4]
MD_W08 [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
zaliczenie [KW-w-1]
weryfikacja wiedzy w oparciu o materiał z ćwiczeń i wskazaną w sylabusie literaturę, szczegółowy opis w sylabusie
KW-1 KW-2 KW-3 KW-4
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
ćwiczenia [KW-r-1]
metoda konwersatoryjna z elementami wykładu i zajęć terenowych
30
lektura uzupełniająca, obejmująca zagadnienia dotyczące kultury wina; lektura różnorodnych tekstów kultury powiązanych z kulturą wina
60 zaliczenie [KW-w-1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)