Food law Field of study: Food and Nutrition Biology
Programme code: 01-S2BZ16.2018

Module name: Food law
Module code: 2BZ_41
Programme code: 01-S2BZ16.2018
Semester:
  • summer semester 2019/2020
  • winter semester 2019/2020
  • summer semester 2018/2019
  • winter semester 2018/2019
Language of instruction: Polish
Form of verification: course work
ECTS credits: 2
Description:
Moduł zapoznaje studenta z podstawami szeroko pojętego prawa żywnościowego. Szczególna uwaga skupiona będzie na normach prawnych regulujących jakość i bezpieczeństwo żywności. Studenci zapoznają się również z zagadnieniami dotyczącymi odpowiedzialności producenta za produkt żywnościowy oraz z podstawami prawnymi dotyczącymi obrotu produktami żywnościowymi.
Prerequisites:
(no information given)
Key reading:
jak: Literatura obowiązkowa w sylabusie
Learning outcome of the module Codes of the learning outcomes of the programme to which the learning outcome of the module is related [level of competence: scale 1-5]
Definiuje i opisuje pojęcia z zakresu prawa żywnościowego. [2BZ_41_1]
2BZ_W18 [4/5]
Identyfikuje kryteria wyodrębnienia prawa żywnościowego. [2BZ_41_2]
2BZ_W18 [4/5] 2BZ_U02 [3/5]
Posiada szczegółową wiedzę dotyczącą norm prawnych regulujących problematykę obrotu i bezpieczeństwa żywności . [2BZ_41_3]
2BZ_W18 [4/5] 2BZ_U09 [4/5]
Analizuje prawną odpowiedzialność producenta za produkty żywnościowe. [2BZ_41_4]
2BZ_W18 [4/5] 2BZ_U02 [3/5]
Przywołuje regulacje prawne jakości żywności. [2BZ_41_5]
2BZ_W18 [4/5]
Dostrzega konieczność pogłębiania wiedzy dotyczącej szeroko pojętego prawa żywnościowego. [2BZ_41_6]
2BZ_U09 [4/5] 2BZ_K03 [4/5] 2BZ_K04 [3/5] 2BZ_K09 [3/5]
Type Description Codes of the learning outcomes of the module to which assessment is related
Kolokwium zaliczeniowe ustne [2BZ_41_w1]
Ustne kolokwium sprawdzające stopień zrozumienia, opanowania wiadomości i umiejętności nabytych podczas zajęć.
2BZ_41_1 2BZ_41_2 2BZ_41_3 2BZ_41_4 2BZ_41_5
Ocena ciągła aktywności studenta [2BZ_41_w2]
Ocena aktywności studenta na każdych zajęciach, umiejętność podejmowania dyskusji, wyciąganie poprawnych wniosków, zaangażowania w pracę.
2BZ_41_1 2BZ_41_2 2BZ_41_3 2BZ_41_4 2BZ_41_5 2BZ_41_6
Form of teaching Student's own work Assessment of the learning outcomes
Type Description (including teaching methods) Number of hours Description Number of hours
discussion classes [2BZ_41_fs1]
Przedstawianie wybranych zagadnień i problemów prawnych w formie prezentacji multimedialnych z wykorzystaniem zasobów Internetu i literatury (normy prawne, wzory umów, orzeczenia sądów i decyzje administracyjne), dyskusje utrwalające wiedzę z zakresu prezentowanych i omawianych zagadnień.
30
Samodzielne przyswojenie wiedzy: Praca z podstawową, zalecaną w sylabusie literaturą przedmiotu w tym również literaturą uzupełniającą- poszerzającą i systematyzującą wiedzę.
30 Kolokwium zaliczeniowe ustne [2BZ_41_w1] Ocena ciągła aktywności studenta [2BZ_41_w2]
Attachments
Module description (PDF)
Information concerning module syllabuses might be changed during studies.
Syllabuses (USOSweb)
Semester Module Language of instruction
(no information given)