Selected Sources of Contemporary Culture
Field of study: Media Cultures
Programme code: 02-S1KM13.2018

Module name: | Selected Sources of Contemporary Culture |
---|---|
Module code: | 02-MO1S-13-28 |
Programme code: | 02-S1KM13.2018 |
Semester: | winter semester 2019/2020 |
Language of instruction: | Polish |
Form of verification: | exam |
ECTS credits: | 4 |
Description: | Poznając dzieje kultury student uczy się rozpoznawania tego, co uniwersalne i tego, co specyficzne w różnych obszarach współczesności. Dostrzega konsekwencje przejścia od tradycji agrarnych do przemysłowych. Poznaje dorobek kultury intelektualnej, artystycznej oraz naukowo-technicznej, a także uczy się rozpoznawać zjawiska symptomatyczne dla początków epoki industrialnej. Zna zaplecze aksjologiczne kultu ciągłości i kultu zmiany w kulturze, potrafi wskazać formalne wyznaczniki zmiany i treściowe wyznaczniki ciągłości. Docenia temporalność procedur komunikacyjnych w kształtowaniu oblicza kultury współczesnej. |
Prerequisites: | Brak. |
Key reading: | Literaturę każdorazowo określa prowadzący (szczegóły w sylabusie). |
Learning outcome of the module | Codes of the learning outcomes of the programme to which the learning outcome of the module is related [level of competence: scale 1-5] |
---|---|
potrafi określić wartość poznawczą komunikacji ustnej i pisemnej [28_K03] |
02-MO1SN-13_K03 [5/5] |
aktywnie uczestniczy w działaniach na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego regionu, kraju, Europy [28_K05] |
02-MO1SN-13_K05 [5/5] |
umie przygotować pracę pisemną na zadany temat [28_U08] |
02-MO1SN-13_U08 [5/5] |
dostrzega strukturalne i funkcjonalne podobieństwa zjawisk w tradycyjnej i współczesnej kulturze Europy; odróżnia dyskurs historyczny od dyskursu pamięci i historii domowej [28_W01] |
02-MO1SN-13_W01 [5/5] |
ma uporządkowaną wiedzę z zakresu wybranych historycznych zjawisk kultury, które mają wpływ na kształtowanie współczesnych postaw, zachowań i wyborów aksjologicznych (antropocentryzm renesansowy, filozofia oświecenia, rewolucja francuska, etos agrarny, etos industrialny, etos instrumentalizmu, okres kulturowej stabilizacji drugiej poł. XIX wieku, rewolucja naukowo-techniczna, trauma I i II wojny światowej) [28_W04] |
02-MO1SN-13_W04 [5/5] |
Type | Description | Codes of the learning outcomes of the module to which assessment is related |
---|---|---|
egzamin (pisemny lub ustny) w zależności od decyzji prowadzącego [02-MO1SN-13-w_e] | weryfikacja wiedzy i umiejętności w oparciu o treści programowe wykładu, konwersatorium oraz wskazaną w sylabusie literaturę |
28_K03 |
sprawozdanie z lektury [02-MO1SN-13-w_h] | weryfikacja przyswojonego materiału i umiejętności czytania tekstu naukowego ze zrozumieniem |
28_W04 |
sprawdzian ustny [02-MO1SN-13-w_s] | weryfikacja wiedzy i umiejętności w oparciu o treść zajęć i wskazaną w sylabusie literaturę |
28_K03 |
test/praca pisemna [02-MO1SN-13-w_t] | testy lub inne prace pisemne sprawdzające wiedzę i umiejętności z zakresu materiału omawianego na wykładach i konwersatoriach |
28_K05 |
Form of teaching | Student's own work | Assessment of the learning outcomes | |||
---|---|---|---|---|---|
Type | Description (including teaching methods) | Number of hours | Description | Number of hours | |
laboratory classes [02-MO1S-13-f_l] | praca z tekstem naukowym, rekonstrukcja historycznego zaplecza wybranych zjawisk kultury współczesnej |
30 | analiza tekstów pod kątem wskazanych problemów, sporządzanie notatek z zadanej lektury, przygotowanie wystąpienia ustnego na zadany temat |
30 |
sprawozdanie z lektury [02-MO1SN-13-w_h] |
lecture [02-MO1S-13-f_w] | problemowe przedstawienie wybranych źródeł kultury współczesnej |
15 | lektura tekstów uzupełniających, sporządzanie notatek i przyswojenie omawianych zagadnień |
30 |
egzamin (pisemny lub ustny) w zależności od decyzji prowadzącego [02-MO1SN-13-w_e] |
Attachments |
---|
Module description (PDF) |
Syllabuses (USOSweb) | ||
---|---|---|
Semester | Module | Language of instruction |
winter semester 2019/2020 | Selected Sources of Contemporary Culture [02-KM-S1-029] | (no information given) |