Mikrobiologia Kierunek studiów: Biofizyka
Kod programu: 03-S1BF12.2017

Nazwa modułu: Mikrobiologia
Kod modułu: 0305-1BF-12-16
Kod programu: 03-S1BF12.2017
Semestr:
  • semestr letni 2019/2020
  • semestr letni 2018/2019
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Na wykładach student poznaje następujące zagadnienia: • miejsce bakterii w świecie organizmów żywych • budowa komórki prokariota • podstawy fizjologii drobnoustrojów • wzajemne stosunki między bakteriami a organizmami wyższymi • wykorzystanie mikroorganizmów do produkcji różnych związków organicznych • tworzenie, funkcjonowanie i rola biofilmu bakteryjnego • mikroorganizmy środowisk ekstremalnych • bioluminescencja mikroorganizmów • komórki bakterii jako elementy biosensorów • bakterie w nanotechnologii Na zajęciach laboratoryjnych student: • poznaje metody sterylizacji i dezynfekcji • wykonuje barwienia komórek bakterii i drożdży • poznaje techniki posiewu bakterii i drożdży na podłoża hodowlane • prowadzi doświadczenia nad wpływem różnych czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność mikroorganizmów • poznaje zdolności bakterii do wykorzystania różnych związków węgla i azotu W ramach pracy własnej student: • w oparciu o materiały z wykładu, laboratorium i zalecanej literatury utrwala zdobytą wiedzę • przygotowuje się do zajęć • korzystając z literatury podanej przez prowadzącego laboratorium poznaje nowe zastosowanie mikroorganizmów w różnych działach przemysłu i ochronie środowiska Przedmiot kończy się zaliczeniem
Wymagania wstępne:
Biochemia, podstawy genetyki
Literatura podstawowa:
(brak informacji)
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
rozumie znaczenie mikrobiologii oraz rolę mikroorganizmów w przyrodzie [1BF_16_1]
KBF_W01 [3/5]
posiada podstawowa wiedzę w zakresie budowy i funkcjonowania komórek mikroorganizmów [1BF_16_2]
KBF_W05 [4/5]
zna podstawowe techniki stosowane w laboratorium mikrobiologicznym, potrafi wykonać i analizować preparaty bakterii i drożdży [1BF_16_3]
KBF_U08 [3/5]
potrafi ocenić wpływ różnych czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów [1BF_16_4]
KBF_U03 [3/5]
potrafi odczytać wynik doświadczenia i wyjaśnić zaobserwowane zjawisko [1BF_16_5]
KBF_U10 [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
kolokwium [1BF_16_w_1]
kolokwium, dwa kolokwia w semestrze; terminy sprawdzianów podane na pierwszych zajęciach; skala ocen 2 -5
1BF_16_2 1BF_16_3 1BF_16_4
aktywność na zajęciach [1BF_16_w_2]
udzielanie odpowiedzi na pytania zadane przez prowadzącego zajęcia, sporządzanie preparatów i prowadzenie doświadczeń zgodnie z instrukcją, analiza i interpretacja uzyskanych wyników, skala ocen 2 - 5
1BF_16_1 1BF_16_2 1BF_16_3 1BF_16_4 1BF_16_5
zaliczenie [1BF_16_w_3]
zaliczenie w formie testu wielokrotnego wyboru obejmującego treści przekazane na wykładach, skala ocen 2 -5, do zaliczenia wymagane jest uzyskanie co najmniej 51% możliwych do zdobycia punktów
1BF_16_1 1BF_16_2 1BF_16_3 1BF_16_4
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [1BF_16_fs_1]
wykład z wybranych zagadnień mikrobiologii z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych
15
praca z podręcznikiem i materiałami z wykładów i laboratoriów, lektura uzupełniająca
30 kolokwium [1BF_16_w_1] zaliczenie [1BF_16_w_3]
laboratorium [1BF_16_fs_2]
samodzielna praca pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, odczytywanie uzyskanych wyników, ich analiza i interpretacja
15
przygotowanie sprawozdania z prowadzonych doświadczeń, praca z podręcznikiem
30 kolokwium [1BF_16_w_1] aktywność na zajęciach [1BF_16_w_2]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)