Mikrobiologia
Kierunek studiów: Biofizyka
Kod programu: 03-S1BF12.2017

Nazwa modułu: | Mikrobiologia |
---|---|
Kod modułu: | 0305-1BF-12-16 |
Kod programu: | 03-S1BF12.2017 |
Semestr: |
|
Język wykładowy: | polski |
Forma zaliczenia: | zaliczenie |
Punkty ECTS: | 2 |
Opis: | Na wykładach student poznaje następujące zagadnienia:
• miejsce bakterii w świecie organizmów żywych
• budowa komórki prokariota
• podstawy fizjologii drobnoustrojów
• wzajemne stosunki między bakteriami a organizmami wyższymi
• wykorzystanie mikroorganizmów do produkcji różnych związków organicznych
• tworzenie, funkcjonowanie i rola biofilmu bakteryjnego
• mikroorganizmy środowisk ekstremalnych
• bioluminescencja mikroorganizmów
• komórki bakterii jako elementy biosensorów
• bakterie w nanotechnologii
Na zajęciach laboratoryjnych student:
• poznaje metody sterylizacji i dezynfekcji
• wykonuje barwienia komórek bakterii i drożdży
• poznaje techniki posiewu bakterii i drożdży na podłoża hodowlane
• prowadzi doświadczenia nad wpływem różnych czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność mikroorganizmów
• poznaje zdolności bakterii do wykorzystania różnych związków węgla i azotu
W ramach pracy własnej student:
• w oparciu o materiały z wykładu, laboratorium i zalecanej literatury utrwala zdobytą wiedzę
• przygotowuje się do zajęć
• korzystając z literatury podanej przez prowadzącego laboratorium poznaje nowe zastosowanie mikroorganizmów w różnych działach przemysłu i ochronie środowiska
Przedmiot kończy się zaliczeniem
|
Wymagania wstępne: | Biochemia, podstawy genetyki |
Literatura podstawowa: | (brak informacji) |
Efekt modułowy | Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5] |
---|---|
rozumie znaczenie mikrobiologii oraz rolę mikroorganizmów w przyrodzie [1BF_16_1] |
KBF_W01 [3/5] |
posiada podstawowa wiedzę w zakresie budowy i funkcjonowania komórek mikroorganizmów [1BF_16_2] |
KBF_W05 [4/5] |
zna podstawowe techniki stosowane w laboratorium mikrobiologicznym, potrafi wykonać i analizować preparaty bakterii i drożdży [1BF_16_3] |
KBF_U08 [3/5] |
potrafi ocenić wpływ różnych czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów [1BF_16_4] |
KBF_U03 [3/5] |
potrafi odczytać wynik doświadczenia i wyjaśnić zaobserwowane zjawisko [1BF_16_5] |
KBF_U10 [3/5] |
Typ | Opis | Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji |
---|---|---|
kolokwium [1BF_16_w_1] | kolokwium, dwa kolokwia w semestrze; terminy sprawdzianów podane na pierwszych zajęciach; skala ocen 2 -5 |
1BF_16_2 |
aktywność na zajęciach [1BF_16_w_2] | udzielanie odpowiedzi na pytania zadane przez prowadzącego zajęcia, sporządzanie preparatów i prowadzenie doświadczeń zgodnie z instrukcją, analiza i interpretacja uzyskanych wyników, skala ocen 2 - 5 |
1BF_16_1 |
zaliczenie [1BF_16_w_3] | zaliczenie w formie testu wielokrotnego wyboru obejmującego treści przekazane na wykładach, skala ocen 2 -5, do zaliczenia wymagane jest uzyskanie co najmniej 51% możliwych do zdobycia punktów |
1BF_16_1 |
Rodzaj prowadzonych zajęć | Praca własna studenta | Sposoby weryfikacji | |||
---|---|---|---|---|---|
Typ | Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) | Liczba godzin | Opis | Liczba godzin | |
wykład [1BF_16_fs_1] | wykład z wybranych zagadnień mikrobiologii z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych |
15 | praca z podręcznikiem i materiałami z wykładów i laboratoriów, lektura uzupełniająca |
30 |
kolokwium [1BF_16_w_1] |
laboratorium [1BF_16_fs_2] | samodzielna praca pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, odczytywanie uzyskanych wyników, ich analiza i interpretacja |
15 | przygotowanie sprawozdania z prowadzonych doświadczeń, praca z podręcznikiem |
30 |
kolokwium [1BF_16_w_1] |
Załączniki |
---|
Opis modułu (PDF) |
Sylabusy (USOSweb) | ||
---|---|---|
Semestr | Moduł | Język wykładowy |
(brak danych) |