Kuchnia śródziemnomorska przez wieki Kierunek studiów: Mediteranistyka
Kod programu: 02-S1MD14.2014

Nazwa modułu: Kuchnia śródziemnomorska przez wieki
Kod modułu: 02-MD-14-KS
Kod programu: 02-S1MD14.2014
Semestr: semestr zimowy 2016/2017
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Moduł „Kuchnia śródziemnomorska przez wieki” ma za zadanie przybliżyć tematykę kulinarną zarówno czasów antycznych, jak i Bizancjum, oraz pokazać związki ze współczesną kuchnią śródziemnomorską.
Wymagania wstępne:
brak
Literatura podstawowa:
brak
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Celem kursu jest pokazanie dziejów kuchni śródziemnomorskiej. Student po ukończeniu kursu posiada podstawową wiedzę o literaturze kulinarnej a także antycznych i bizantyńskich dziełach przekazujących wiadomości o kuchni. [KS_1]
MD_W01 [2/5] MD_W07 [4/5] MD_W08 [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
kolokwium pisemne [KS_w_1]
Celem kursu jest pokazanie dziejów kuchni śródziemnomorskiej. Student po ukończeniu kursu posiada podstawową wiedzę o literaturze kulinarnej a także antycznych i bizantyńskich dziełach przekazujących wiadomości o kuchni.
KS_1
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
ćwiczenia [KS_fs_1]
Ćwiczenia przybliżające tematykę kuchni antycznej oraz bizantyńskiej.
30
Lektura uzupełniająca obejmująca prace teoretyczne oraz teksty antyczne oraz bizantyńskie w przekładzie
30 kolokwium pisemne [KS_w_1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)