Turystyka z elementami turystyki kulturalnej Kierunek studiów: Animacja społeczno-kulturalna z edukacją kulturalną
Kod programu: 12-S1AE14.2017

Nazwa modułu: Turystyka z elementami turystyki kulturalnej
Kod modułu: 12-AE-S1-6MDW.2-TETK
Kod programu: 12-S1AE14.2017
Semestr: semestr letni 2018/2019
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 3
Opis:
Moduł turystyka z elementami turystyki kulturalnej ma zaznajomić studentów z turystyką kulturalną oraz jej wybranymi formami; poprzez analizę typów atrakcji turystycznych Polski, szlaków literackich, kulinarnych, filmowych, festiwalowych i innych, poznanie zasad tworzenia produktu turystycznego ukierunkowanego na odbiór treści kultury, studenci uczą się jak w naturalny, a zarazem twórczy sposób łączyć turystykę i działania animacyjne. Moduł wchodzi w skład bloku modułów do wyboru Podstawy turystyki, kod 12-AE-S1-6MDW.2.
Wymagania wstępne:
zalecane: realizacja efektów kształcenia modułów teoretyczne podstawy animacji społeczno-kulturalnej, socjologia, socjologia kultury
Literatura podstawowa:
(brak informacji)
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
rozumie potrzebę ciągłego uczenia się i doskonalenia swoich umiejętności [_K_1]
ASKEK _K01 [2/5]
potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę [_U_1]
ASKEK _U03 [2/5]
potrafi poprawnie, komunikatywnie i rzeczowo wypowiadać się na temat wybranych szlaków i obiektów oraz form turystyki kulturalnej [_U_2]
ASKEK _U06 [2/5]
potrafi programować wyjazdy o charakterze turystyki kulturalnej i przygotowywać program animacyjny dla tego typu imprez turystycznych [_U_3]
ASKEK _U08 [3/5] ASKEK _U09 [3/5] ASKEK _U10 [2/5]
zna terminologię używaną w turystyce, historyczne etapy rozwoju turystyki kulturalnej, rozróżniania rodzaje turystyki kulturalnej [_W_1]
ASKEK _W01 [2/5] ASKEK _W05 [3/5]
rozumie wzajemne relacje kultury i turystyki, zna główne szlaki oraz najważniejsze obiekty dziedzictwa kulturowego w Polsce [_W_2]
ASKEK _W01 [3/5] ASKEK _W05 [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
egzamin pisemny [_w_1]
weryfikacja wiedzy uzyskanej przez studenta w trakcie wykładów, ćwiczeń oraz samodzielnej lektury wskazanej w sylabusie literatury przedmiotu
_K_1 _W_1 _W_2
prezentacja [_w_2]
weryfikacja wiedzy na temat wybranych szlaków i obiektów oraz form turystyki kulturalnej na podstawie ustnej wypowiedzi prowadzonej w oparciu o ilustrację multimedialną, sprawdzenie umiejętności przywołania informacji uzyskanych w toku samodzielnej lektury dotyczącej wskazanego zagadnienia, stopnia zdolności jej opracowania a następnie umiejętności zaprezentowania w formie ustnej
_U_1 _U_2 _W_2
projekt [_w_3]
projekt wyjazdu z zakresu turystyki kulturalnej przeznaczony dla określonej grupy docelowej [z realizacją praktyczną wybranego zadania]
_U_3 _W_1 _W_2
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [_fs_1]
wykłady nt. m. in. terminologii używanej w turystyce, historycznych etapów rozwoju turystyki kulturalnej, jej typów, wzajemnych relacji kultury i turystyki
15
lektura podanej w sylabusie literatury przedmiotu
20 egzamin pisemny [_w_1]
ćwiczenia [_fs_2]
ćwiczenia dotyczące wybranych szlaków, typów obiektów i atrakcji turystycznych oraz form turystyki kulturalnej w oparciu o analizę wybranych przykładów, zapoznanie z zasadami programowania wyjazdów z zakresu turystyki kulturalnej ; realizacja wybranego zadania projektowego
15
przygotowanie do ćwiczeń przez samodzielną lekturę wskazanych tekstów oraz opracowanie prezentacji z wykorzystaniem różnych pomocy naukowych dotyczącej wybranych szlaków, typów obiektów i form turystyki kulturalnej, przygotowanie indywidualnego projektu wyjazdu turystycznego z zakresu turystyki kulturalnej wg wskazań prowadzącego
25 prezentacja [_w_2] projekt [_w_3]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)