Antropologia kultury konsumpcyjnej Kierunek studiów: Etnologia
Kod programu: 12-S1ET12.2014

Nazwa modułu: Antropologia kultury konsumpcyjnej
Kod modułu: 12-ET-S1-F12-9.3AK
Kod programu: 12-S1ET12.2014
Semestr: semestr letni 2016/2017
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
(brak informacji)
Wymagania wstępne:
(brak informacji)
Literatura podstawowa:
(brak informacji)
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
jest przygotowany do świadomego uczestnictwa w życiu społeczeństwa konsumpcyjnego – ma świadomość istnienia mechanizmów kreujących proces konsumpcji i sterujących jego przebiegiem, dokonuje świadomych wyborów konsumenckich [_K_1]
K_K01 [4/5] K_K05 [2/5]
jest świadomy istnienia zależności i wzajemnych relacji pomiędzy etyką pracy i etyką konsumpcj [_K_2]
K_K07 [4/5]
potrafi wykorzystywać podstawową wiedzę teoretyczną z zakresu antropologii kulturowej oraz powiązanych z nią dyscyplin w celu analizowania i interpretowania motywów i wzorów zachowań konsumpcyjnych oraz różnych form aktywności konsumenckiej w kulturze współczesnej [_U_1]
K_U01 [4/5]
wykrywa i poddaje analizie elementarne zależności między kształtowaniem się syndromu konsumpcjonizmu a procesem przeobrażeń społecznych, kulturalnych, światopoglądowych, a także w sferze norm i wartości [_U_2]
K_U04 [4/5]
posiada zasadniczą wiedzę na temat genezy i czynników rozwoju społeczeństwa masowej konsumpcji oraz problemów definicyjnych z tym związanych; zna najważniejsze teorie i koncepcje odnoszące się do zagadnienia konsumpcji we współczesnym świecie [_W_1]
K_W03 [3/5] K_W04 [4/5] K_W05 [3/5] K_W11 [2/5]
zna i rozumie sens oraz znaczenie konsumpcji w społeczeństwie ponowoczesnym, ma wiedzę o wzorach zachowań konsumpcyjnych, modelach konsumpcji a także o miejscu, roli i najbardziej istotnych funkcjach społecznych i kulturowych masowej konsumpcji [_W_2]
K_W05 [4/5] K_W08 [3/5] K_W10 [3/5] K_W11 [2/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
opracowanie pisemne [_w_1]
sprawdzenie stopnia znajomości i rozumienia treści wykładów i literatury uzupełniającej, sprawdzenie czy student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę teoretyczną i metodologiczną oraz własne empiryczne doświadczenia w celu przedstawienia i krytycznego analizowania wybranych cech konsumpcji w społeczeństwie ponowoczesnym, zwracając szczególną uwagę na współczesną zmianę relacji pomiędzy konsumentem a przedmiotem-towarem i pracą a konsumowaniem
_K_1 _K_2 _U_1 _U_2 _W_1 _W_2
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [_fs_1]
wykład wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych połączony z dyskusją
15
lektura uzupełniająca, praca z tekstem, zebranie i opracowanie materiału oraz sporządzenie pracy pisemnej
40 opracowanie pisemne [_w_1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)