Projektowanie produktów turystyki zrównoważonej Kierunek studiów: Turystyka zrównoważona
Kod programu: W2-S1TZ25.2025

Nazwa modułu: Projektowanie produktów turystyki zrównoważonej
Kod modułu: W2-TZ-S1-036
Kod programu: W2-S1TZ25.2025
Semestr: semestr letni 2027/2028
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Cel i opis treści kształcenia:
Przedmiot „Projektowanie produktów turystyki zrównoważonej” skupia się na opracowywaniu innowacyjnych oraz odpowiedzialnych produktów turystycznych, które respektują zasady zrównoważonego rozwoju. W trakcie zajęć studenci zapoznają się z metodologią projektowania produktów turystycznych, które minimalizują negatywny wpływ na środowisko naturalne, szanują lokalną kulturę i tradycje oraz przynoszą korzyści społecznościom lokalnym. Przedmiot łączy elementy zarządzania, marketingu, ekologii oraz społecznej odpowiedzialności biznesu, aby przygotować studentów do tworzenia ofert turystycznych odpowiadających współczesnym wyzwaniom globalnym. Przedmiot ma charakter praktyczny, opierając się na analizie case studies, warsztatach projektowych oraz współpracy z lokalnymi podmiotami turystycznymi. Studenci będą mieli okazję zaprojektować własne produkty turystyczne, które będą zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju. Głównym celem przedmiotu Projektowanie produktów turystyki zrównoważonej jest zapoznanie studentów z zasadami zrównoważonego rozwoju w turystyce – zrozumienie, jak projektować produkty turystyczne, które minimalizują negatywny wpływ na środowisko i lokalne społeczności, rozwinięcie umiejętności projektowania produktów turystycznych – nauka tworzenia ofert, które łączą atrakcyjność dla turystów z poszanowaniem zasad ekologii, kultury i ekonomii, przygotowanie studentów do wdrażania innowacyjnych rozwiązań – opracowywanie produktów turystycznych, które odpowiadają na współczesne trendy i wyzwania rynkowe oraz kształtowanie postaw odpowiedzialności społecznej i środowiskowej – zrozumienie znaczenia zrównoważonego rozwoju w kontekście przyszłej pracy zawodowej w branży turystycznej
Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): nie dotyczy
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
zna i rozumie zasady zrównoważonego rozwoju w kontekście projektowania produktów turystycznych [W2-TZ-S1-036_1]
TZ-W01 [1/5] TZ-W04 [1/5]
rozumie wpływ produktów turystycznych na środowisko naturalne, kulturę i gospodarkę lokalną [W2-TZ-S1-036_2]
TZ-W01 [1/5] TZ-W04 [1/5]
zna metody i narzędzia stosowane w projektowaniu zrównoważonych produktów turystycznych [W2-TZ-S1-036_3]
TZ-W04 [1/5] TZ-W05 [1/5]
potrafi projektować innowacyjne produkty turystyczne, które minimalizują negatywny wpływ na środowisko i lokalne społeczności [W2-TZ-S1-036_4]
TZ-U03 [1/5] TZ-U05 [1/5]
potrafi analizować potrzeby rynkowe i tworzyć oferty turystyczne odpowiadające współczesnym trendom [W2-TZ-S1-036_5]
TZ-U02 [1/5] TZ-U03 [1/5]
potrafi wdrażać zasady zrównoważonego rozwoju w praktyce zarządzania produktami turystycznymi [W2-TZ-S1-036_6]
TZ-U05 [1/5] TZ-U06 [1/5]
jest świadomy wpływu turystyki na środowisko naturalne i lokalne społeczności oraz gotów do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju [W2-TZ-S1-036_7]
TZ-K05 [1/5] TZ-K06 [1/5]
rozumie znaczenie odpowiedzialności społecznej i środowiskowej w branży turystycznej [W2-TZ-S1-036_8]
TZ-K03 [1/5] TZ-K04 [1/5]
jest gotów do promowania i wdrażania zasad zrównoważonej turystyki w swojej przyszłej pracy zawodowej [W2-TZ-S1-036_9]
TZ-K03 [1/5] TZ-K05 [1/5]
Forma prowadzonych zajęć Liczba godzin Metody prowadzenia zajęć Sposób weryfikacji efektów uczenia się Efekty uczenia się
laboratorium [W2-TZ-S1-036_fs_1] 15 Ćwiczenie laboratoryjne/doświadczenie [e01]  zaliczenie W2-TZ-S1-036_1 W2-TZ-S1-036_2 W2-TZ-S1-036_3 W2-TZ-S1-036_4 W2-TZ-S1-036_5 W2-TZ-S1-036_6 W2-TZ-S1-036_7 W2-TZ-S1-036_8 W2-TZ-S1-036_9
Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności:
Nazwa Kategoria Opis
Kwerenda materiałów i przegląd działań niezbędnych do uczestnictwa w zajęciach [a01] Przygotowanie do zajęć
przegląd literatury, dokumentacji, narzędzi i materiałów oraz specyfiki i zakresu działań wskazanych w sylabusie jako wymagane do pełnego uczestnictwa w zajęciach
Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] Przygotowanie do zajęć
czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć
Zapoznanie się z zapisami sylabusa [b01] Konsultowanie programu i organizacji zajęć
przeglądanie zawartości sylabusa i zapoznanie się z treścią jego zapisów
Weryfikacja/dostosowanie/dyskutowanie zapisów w sylabusie [b02] Konsultowanie programu i organizacji zajęć
konsultowanie treści sylabusa z potencjalną weryfikacją zapisów wymagających spełnienia specjalnych warunków uczestnictwa w zajęciach, np. wymagań technicznych, czasowych, przestrzennych, innych, w tym warunków uczestnictwa w zajęciach poza murami uczelni, zajęć organizowanych w blokach, organizowanych online, itp.; konsultowanie z potencjalnym udziałem opiekuna roku lub członkami grupy zajęciowej
Ustalanie etapów realizacji zadań przyczyniających się do weryfikacji efektów uczenia się [c01] Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się
przygotowanie strategii realizacji zadania uwzględniającej podział treści, czynności i ich zakres, czas realizacji oraz/lub sposób pozyskania niezbędnych do jego wykonania materiałów i narzędzi, itp.
Studiowanie wykorzystanej literatury oraz wytworzonych w ramach zajęć materiałów [c02] Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się
wgłębianie się, dociekanie, rozważanie, przyswajanie, interpretacja lub porządkowanie wiedzy pochodzącej z literatury, dokumentacji, instrukcji, scenariuszy, itd., wykorzystanych na zajęciach oraz z notatek lub innych materiałów/wytworów sporządzonych w ich trakcie
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)