Prawo żywnościowe Kierunek studiów: Chemia
Kod programu: W4-S2CHI19.2023

Nazwa modułu: Prawo żywnościowe
Kod modułu: W4-CH3-S2-1-PZ
Kod programu: W4-S2CHI19.2023
Semestr: semestr letni 2023/2024
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 4
Cel i opis treści kształcenia:
Przedmiot obejmuje podstawową wiedzę i umiejętności z zakresu prawa żywnościowego. Student poznaje polskie i europejskie akty prawne dotyczące celów i zasad prawa żywnościowego, wymagań w zakresie systemów jakości, higieny i bezpieczeństwa żywności, znakowania żywności, dopuszczalnych poziomów substancji dodatkowych, zanieczyszczeń i pozostałości oraz zagadnienia prawne obejmujące szczególne rodzaje żywności jak żywność specjalnego przeznaczenia, novel food, żywność wzbogacana, suplementy diety, żywność wyprodukowana z GMO. Student poznaje również podstawy prawne wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności oraz zadania, strukturę organizacyjną i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce. Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z zagadnieniami prawa żywnościowego krajowego i europejskiego oraz z problematyką interpretacji prawa w praktyce. Zajęcia mają charakter warsztatów, łączących w sobie zagadnienia teoretyczne z praktyką
Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): nie dotyczy
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego, podstawowe akty prawne dotyczące żywności w Unii Europejskiej i w Polsce, regulacje prawne związane bezpieczeństwem, higieną i znakowaniem żywności; [W4-CH3-S2-1-PZ_1]
CH_W08 [1/5]
zna i rozumie cele oraz zasady wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa żywności, organy urzędowej kontroli żywności funkcjonujące w Polsce, ich kompetencje i zakres działania [W4-CH3-S2-1-PZ_2]
CH_W04 [3/5] CH_U08 [3/5]
zna szczególne rodzaje żywności oraz wymagania prawne, które ich dotyczą [W4-CH3-S2-1-PZ_3]
CH_W04 [3/5]
potrafi wyszukiwać akty prawne związane z danym zagadnieniem i posługiwać się nimi w celu rozwiązania podstawowych problemów w pracy technologa i dietetyka, określać i formułować wymagania dotyczące żywności i higieny produkcji środków spożywczych na podstawie przepisów prawa żywnościowego [W4-CH3-S2-1-PZ_4]
CH_U08 [3/5]
zna podstawy i potrafi przygotować dokumentację HACCP, GMP i GHP [W4-CH3-S2-1-PZ_5]
CH_U08 [2/5]
jest gotowy do rozumienia znaczenia prawa w zachowaniu bezpieczeństwa żywności i konieczności śledzenia jego zmian, rozumie potrzebę interdyscyplinarnej współpracy w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka [W4-CH3-S2-1-PZ_6]
CH_K01 [2/5] CH_K04 [4/5]
Forma prowadzonych zajęć Liczba godzin Metody prowadzenia zajęć Sposób weryfikacji efektów uczenia się Efekty uczenia się
warsztat [W4-CH3-S2-1-PZ_fs_1] 45 Wykład informacyjny/kursowy [a01] 
Objaśnienie/wyjaśnienie [a05] 
Wykład problemowy [b01] 
Wykład konwersatoryjny [b02] 
Metody aktywizujące: dyskusja/debata [b04] 
Prezentacja [c07] 
Praca z innym narzędziem dydaktycznym [d03] 
Praktyka [e05] 
Indywidualna praca z tekstem [f02] 
zaliczenie W4-CH3-S2-1-PZ_1 W4-CH3-S2-1-PZ_2 W4-CH3-S2-1-PZ_3 W4-CH3-S2-1-PZ_4 W4-CH3-S2-1-PZ_5 W4-CH3-S2-1-PZ_6
Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności:
Nazwa Kategoria Opis
Kwerenda materiałów i przegląd działań niezbędnych do uczestnictwa w zajęciach [a01] Przygotowanie do zajęć
przegląd literatury, dokumentacji, narzędzi i materiałów oraz specyfiki i zakresu działań wskazanych w sylabusie jako wymagane do pełnego uczestnictwa w zajęciach
Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] Przygotowanie do zajęć
czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć
Konsultowanie materiałów uzupełniających [względem wskazanych w sylabusie] [a04] Przygotowanie do zajęć
uzgadnianie dodatkowych do wskazanych w sylabusie materiałów, służących realizacji zadań wynikających z uczestnictwa w zajęciach lub na potrzeby przygotowania się do nich
Wytworzenie/przygotowanie narzędzi, materiałów, dokumentacji niezbędnych do uczestnictwa w zajęciach [a05] Przygotowanie do zajęć
opracowanie, przygotowanie i weryfikacja przydatności narzędzi oraz materiałów (np. pomocy, scenariuszy, narzędzi badawczych, aparatury, itd.) do wykorzystania w ramach zajęć lub służących przygotowaniu się do nich
Konsultowanie harmonogramu [b03] Konsultowanie programu i organizacji zajęć
zapoznanie z planem zajęć w celu optymalizacji uczestnictwa w zajęciach, w tym komplementarnych do zajęć kierunkowych; konsultowanie z potencjalnym udziałem tutora lub opiekuna roku
Realizacja indywidualnego lub grupowego zadania zaliczeniowego/egz./etapowego [c03] Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się
zbiór czynności zmierzających do wykonania zadania zleconego do realizacji poza zajęciami, jako obligatoryjnego etapu/elementu weryfikacji przypisanych do tych zajęć efektów uczenia się
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)