Chemistry of Nutrition and Nutrients Kierunek studiów: Chemia
Kod programu: W4-S2CHI19.2023

Nazwa modułu: Chemistry of Nutrition and Nutrients
Kod modułu: W4-CH3-S2-2-CNN
Kod programu: W4-S2CHI19.2023
Semestr: semestr zimowy 2024/2025
Język wykładowy: angielski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 5
Cel i opis treści kształcenia:
Głównym celem kursu jest przekazanie podstawowej wiedzy na temat procesów żywienia i składników odżywczych. Kurs rozpoczyna się od podstawowych informacji o budowie chemicznej i funkcjach biochemicznych głównych grup makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Druga część kursu koncentruje się na chemii i biochemii mikroelementów, takich jak witaminy i minerały. Znaczenie zbilansowanej diety jest tematem ostatniej części wykładu. W ramach kursu przedstawione zostanie i zwięźle omówione niewłaściwe odżywianie, czy to nadmiar pokarmu, czy niedożywienie oraz jego niekorzystne skutki zdrowotne. Podkreślony zostanie ścisły związek pomiędzy właściwie zbilansowaną dietą, a zrównoważonym rolnictwem. Dwie pierwsze części kursu stanowią około 75% prezentowanego materiału. Zaliczenie następuje na podstawie egzaminu końcowego, przeprowadzanego na zajęciach. Oczekuje się, że studenci będą aktywnie uczestniczyć w zajęciach. Podczas warsztatów omawiane będą niektóre aspekty kursu, albo krótko wspomniane na wykładzie, albo w ogóle niewspomniane. Lista dodatkowych tematów do omówienia (takich jak dodatki do żywności, niezbilansowana dieta i ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu) zostanie podana z wyprzedzeniem. Materiały edukacyjne, takie jak artykuły naukowe, strony internetowe, filmy i oficjalne dokumenty zostaną dostarczone przez wykładowcę. Studenci mają przygotować i zaprezentować na zajęciach jeden krótki referat będący wprowadzeniem do dyskusji na zajęciach. Dobra prezentacja i aktywne uczestnictwo liczą się jako bonus do oceny końcowej.
Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): nie dotyczy
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Student zna podstawowe fakty dotyczące odżywiania i składników odżywczych [W4-CH3-S2-2-CNN_1]
CH_W01 [3/5] CH_W04 [3/5]
Jest świadomy istnienia związku pomiędzy odżywianiem, zdrowiem i zrównoważoną produkcją żywności i rolnictwem [W4-CH3-S2-2-CNN_2]
CH_W01 [3/5] CH_W04 [3/5]
Wykorzystując poznane fakty umie przygotować zbilansowaną dietę [W4-CH3-S2-2-CNN_3]
CH_U04 [4/5] CH_U06 [4/5]
Forma prowadzonych zajęć Liczba godzin Metody prowadzenia zajęć Sposób weryfikacji efektów uczenia się Efekty uczenia się
wykład [W4-CH3-S2-2-CNN_fs_1] 15 Wykład informacyjny/kursowy [a01] 
Wykład konwersatoryjny [b02] 
egzamin W4-CH3-S2-2-CNN_1 W4-CH3-S2-2-CNN_2 W4-CH3-S2-2-CNN_3
warsztat [W4-CH3-S2-2-CNN_fs_2] 45 Wykład monograficzny [a02] 
Objaśnienie/wyjaśnienie [a05] 
Projekcja [c02] 
Odtworzenie audio/słuchowisko [c03] 
zaliczenie W4-CH3-S2-2-CNN_2 W4-CH3-S2-2-CNN_3
Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności:
Nazwa Kategoria Opis
Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] Przygotowanie do zajęć
czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć
Studiowanie wykorzystanej literatury oraz wytworzonych w ramach zajęć materiałów [c02] Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się
wgłębianie się, dociekanie, rozważanie, przyswajanie, interpretacja lub porządkowanie wiedzy pochodzącej z literatury, dokumentacji, instrukcji, scenariuszy, itd., wykorzystanych na zajęciach oraz z notatek lub innych materiałów/wytworów sporządzonych w ich trakcie
Realizacja indywidualnego lub grupowego zadania zaliczeniowego/egz./etapowego [c03] Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się
zbiór czynności zmierzających do wykonania zadania zleconego do realizacji poza zajęciami, jako obligatoryjnego etapu/elementu weryfikacji przypisanych do tych zajęć efektów uczenia się
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)