Technologie w produkcji napojów alkoholowych Kierunek studiów: Chemia
Kod programu: W4-S2CHI19.2023

Nazwa modułu: Technologie w produkcji napojów alkoholowych
Kod modułu: W4-CH3-S2-1-TPNA
Kod programu: W4-S2CHI19.2023
Semestr: semestr letni 2023/2024
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 6
Cel i opis treści kształcenia:
Celem modułu "Technologie w produkcji napojów alkoholowych" jest charakterystyka przemysłu piwowarskiego, winiarskiego i spirytusowego. Studenci/studentki uzyskają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne z zakresu technologii przemysłów fermentacyjnych, poznają tradycyjne i nowoczesne technologie produkcji słodu, piwa, wina i napojów winopodobnych, jak również produktów gorzelniczych. Ponadto osoby studiujące w ramach zajęć zostaną zapoznani z zastosowaniem klasycznych metod analitycznych jak również nowoczesnych technik spektroskopowych stosowanych do oceny jakości produktów alkoholowych.
Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): nie dotyczy
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Ma wiedzę na temat historii, obecnego stanu i perspektyw rozwoju przemysłu piwowarskiego, winiarskiego i gorzelniczego [W4-CH3-S2-1-TPNA_01]
CH_W01 [4/5] CH_W02 [5/5] CH_W04 [4/5] CH_W07 [3/5] CH_W08 [3/5] CH_W09 [2/5]
Zna i rozumie procesy produkcji piwa, wina i produktów gorzelniczych. Umie charakteryzować surowce i półprodukty wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Zna instalacje technologiczne produktów alkoholowych [W4-CH3-S2-1-TPNA_02]
CH_W01 [3/5] CH_W04 [3/5] CH_W05 [3/5] CH_W07 [3/5] CH_W08 [3/5]
Rozpoznaje i charakteryzuje podstawowe techniki stosowane w fizyko-chemicznej, mikrobiologicznej, instrumentalnej analizie produktów alkoholowych [W4-CH3-S2-1-TPNA_03]
CH_W01 [4/5] CH_W02 [4/5] CH_W05 [4/5] CH_W07 [4/5] CH_W08 [3/5] CH_W09 [2/5]
Stosuje w praktyce wiedzę o procesach fermentacyjnych [W4-CH3-S2-1-TPNA_04]
CH_U01 [3/5] CH_U04 [3/5] CH_U07 [4/5]
Potrafi ocenić jakość surowców, półproduktów i końcowych napojów alkoholowych [W4-CH3-S2-1-TPNA_05]
CH_U04 [3/5] CH_U07 [4/5]
Potrafi opracować recepturę nowego produktu alkoholowego, dobrać surowce i zaplanować procesy produkcyjne [W4-CH3-S2-1-TPNA_06]
CH_U01 [3/5] CH_U04 [3/5] CH_U07 [5/5]
Wykonuje analizy fizyko-chemiczne dotyczące składu i właściwości produktów fermentacyjnych, dobierając odpowiednie metody i sprzęt. Prawidłowo interpretuje uzyskane wyniki analiz [W4-CH3-S2-1-TPNA_07]
CH_U01 [3/5] CH_U02 [2/5] CH_U03 [3/5] CH_U04 [3/5] CH_U07 [4/5]
Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową. Umiejętnie zarządza czasem. [W4-CH3-S2-1-TPNA_08]
CH_K03 [5/5]
Ma świadomość odpowiedzialności za planowanie produkcji i jakość produktów spożywczych. Jest świadomy własnych ograniczeń i potrafi korzystać w razie potrzeby z dostępnych źródeł i pomocy ekspertów. [W4-CH3-S2-1-TPNA_09]
CH_K01 [3/5] CH_K03 [3/5] CH_K04 [4/5]
Przestrzega zasad BHP i dobrych praktyk. [W4-CH3-S2-1-TPNA_10]
CH_K03 [5/5]
Forma prowadzonych zajęć Liczba godzin Metody prowadzenia zajęć Sposób weryfikacji efektów uczenia się Efekty uczenia się
wykład [W4-CH3-S2-1-TPNA_fs1] 15 Wykład informacyjny/kursowy [a01] 
Wykład monograficzny [a02] 
Wykład problemowy [b01] 
Prezentacja [c07] 
zaliczenie W4-CH3-S2-1-TPNA_01 W4-CH3-S2-1-TPNA_02 W4-CH3-S2-1-TPNA_03 W4-CH3-S2-1-TPNA_06
laboratorium [W4-CH3-S2-1-TPNA_fs2] 60 Metody aktywizujące: flipped classroom [b09] 
Pokaz/demonstracja [c06] 
Praca z komputerem [d01] 
Praca z innym narzędziem dydaktycznym [d03] 
Ćwiczenie laboratoryjne/doświadczenie [e01] 
Ćwiczenie produkcyjne - warsztat [e02] 
Projektowanie [e04] 
Autoedukacja [f01] 
Praca koncepcyjna [f03] 
zaliczenie W4-CH3-S2-1-TPNA_02 W4-CH3-S2-1-TPNA_03 W4-CH3-S2-1-TPNA_04 W4-CH3-S2-1-TPNA_05 W4-CH3-S2-1-TPNA_06 W4-CH3-S2-1-TPNA_07 W4-CH3-S2-1-TPNA_08 W4-CH3-S2-1-TPNA_09 W4-CH3-S2-1-TPNA_10
Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności:
Nazwa Kategoria Opis
Kwerenda materiałów i przegląd działań niezbędnych do uczestnictwa w zajęciach [a01] Przygotowanie do zajęć
przegląd literatury, dokumentacji, narzędzi i materiałów oraz specyfiki i zakresu działań wskazanych w sylabusie jako wymagane do pełnego uczestnictwa w zajęciach
Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] Przygotowanie do zajęć
czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć
Zapoznanie się z zapisami sylabusa [b01] Konsultowanie programu i organizacji zajęć
przeglądanie zawartości sylabusa i zapoznanie się z treścią jego zapisów
Analiza korekt/informacji zwrotnej ze strony NA dotyczących wyników wer. ef. ucz. [d01] Konsultowanie wyników weryfikacji efektów uczenia się
przegląd uwag, ocen i opinii sporządzonych przez NA odnoszących się do realizacji zadania sprawdzającego poziom osiągniętych efektów uczenia się
Przegląd dokumentacji z praktyk [d03] Konsultowanie wyników weryfikacji efektów uczenia się
analiza zbioru dokumentacji zgromadzonej podczas zajęć praktycznych, w tym: stażowych, studyjnych, itp., oraz dokumentacji opracowanej w celu zaliczenia praktyki, w tym zawodowej; weryfikacja opisu, niezbędnych załączników, opinii oraz ocen przed przedstawieniem jej do zaliczenia
Podejmowanie z własnej inicjatywy i indywidualnie aktywności służących poszerzeniu zakresu lub głębi treści nauczania, w tym poza murami Uniwersytetu [e01] Aktywności komplementarne do zajęć
zbiór aktywności podejmowanych samodzielnie i z własnej inicjatywy studenta, mających na celu pogłębienie lub poszerzenie wiedzy i umiejętności, ich powtórzenie, utrwalenie lub weryfikację, w tym uwzględniające aktywności realizowane w innych przestrzeniach, np. w instytucji upowszechniania kultury, w instytucji oświatowej, laboratorium, w plenerze, itd.; w tym autoedukacja
Publikacja dzieła/prezentacja działania, w tym poza murami Uniwersytetu [e02] Aktywności komplementarne do zajęć
zbiór czynności realizowanych w celu upublicznienia (poza zajęciami) efektów pracy badawczej, artystycznej, twórczej, projektowej, konstrukcyjnej, eksperymentalnej, itp., w formie klasycznej prezentacji, ekspozycji, koncertu, projekcji, plakatu, publikacji, zapośredniczonej poprzez media, w formie cyfrowej i w ramach innych czynności; upublicznienie z wykorzystaniem różnych form i narzędzi
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)