Technologie w produkcji napojów alkoholowych
Kierunek studiów: Chemia
Kod programu: W4-S2CHI19.2023
Nazwa modułu: | Technologie w produkcji napojów alkoholowych |
---|---|
Kod modułu: | W4-CH3-S2-1-TPNA |
Kod programu: | W4-S2CHI19.2023 |
Semestr: | semestr letni 2023/2024 |
Język wykładowy: | polski |
Forma zaliczenia: | zaliczenie |
Punkty ECTS: | 6 |
Cel i opis treści kształcenia: | Celem modułu "Technologie w produkcji napojów alkoholowych" jest charakterystyka przemysłu piwowarskiego, winiarskiego i spirytusowego. Studenci/studentki uzyskają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne z zakresu technologii przemysłów fermentacyjnych, poznają tradycyjne i nowoczesne technologie produkcji słodu, piwa, wina i napojów winopodobnych, jak również produktów gorzelniczych. Ponadto osoby studiujące w ramach zajęć zostaną zapoznani z zastosowaniem klasycznych metod analitycznych jak również nowoczesnych technik spektroskopowych stosowanych do oceny jakości produktów alkoholowych. |
Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): | nie dotyczy |
Efekt modułowy | Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5] |
---|---|
Ma wiedzę na temat historii, obecnego stanu i perspektyw rozwoju przemysłu piwowarskiego, winiarskiego i gorzelniczego [W4-CH3-S2-1-TPNA_01] |
CH_W01 [4/5] |
Zna i rozumie procesy produkcji piwa, wina i produktów gorzelniczych. Umie charakteryzować surowce i półprodukty wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Zna instalacje technologiczne produktów alkoholowych [W4-CH3-S2-1-TPNA_02] |
CH_W01 [3/5] |
Rozpoznaje i charakteryzuje podstawowe techniki stosowane w fizyko-chemicznej, mikrobiologicznej, instrumentalnej analizie produktów alkoholowych [W4-CH3-S2-1-TPNA_03] |
CH_W01 [4/5] |
Stosuje w praktyce wiedzę o procesach fermentacyjnych [W4-CH3-S2-1-TPNA_04] |
CH_U01 [3/5] |
Potrafi ocenić jakość surowców, półproduktów i końcowych napojów alkoholowych [W4-CH3-S2-1-TPNA_05] |
CH_U04 [3/5] |
Potrafi opracować recepturę nowego produktu alkoholowego, dobrać surowce i zaplanować procesy produkcyjne [W4-CH3-S2-1-TPNA_06] |
CH_U01 [3/5] |
Wykonuje analizy fizyko-chemiczne dotyczące składu i właściwości produktów fermentacyjnych, dobierając odpowiednie metody i sprzęt. Prawidłowo interpretuje uzyskane wyniki analiz [W4-CH3-S2-1-TPNA_07] |
CH_U01 [3/5] |
Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową. Umiejętnie zarządza czasem. [W4-CH3-S2-1-TPNA_08] |
CH_K03 [5/5] |
Ma świadomość odpowiedzialności za planowanie produkcji i jakość produktów spożywczych. Jest świadomy własnych ograniczeń i potrafi korzystać w razie potrzeby z dostępnych źródeł i pomocy ekspertów. [W4-CH3-S2-1-TPNA_09] |
CH_K01 [3/5] |
Przestrzega zasad BHP i dobrych praktyk. [W4-CH3-S2-1-TPNA_10] |
CH_K03 [5/5] |
Forma prowadzonych zajęć | Liczba godzin | Metody prowadzenia zajęć | Sposób weryfikacji efektów uczenia się | Efekty uczenia się |
---|---|---|---|---|
wykład [W4-CH3-S2-1-TPNA_fs1] | 15 |
Wykład informacyjny/kursowy [a01] Wykład monograficzny [a02] Wykład problemowy [b01] Prezentacja [c07] |
zaliczenie |
W4-CH3-S2-1-TPNA_01 |
laboratorium [W4-CH3-S2-1-TPNA_fs2] | 60 |
Metody aktywizujące: flipped classroom [b09] Pokaz/demonstracja [c06] Praca z komputerem [d01] Praca z innym narzędziem dydaktycznym [d03] Ćwiczenie laboratoryjne/doświadczenie [e01] Ćwiczenie produkcyjne - warsztat [e02] Projektowanie [e04] Autoedukacja [f01] Praca koncepcyjna [f03] |
zaliczenie |
W4-CH3-S2-1-TPNA_02 |
Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności: | ||
---|---|---|
Nazwa | Kategoria | Opis |
Kwerenda materiałów i przegląd działań niezbędnych do uczestnictwa w zajęciach [a01] | Przygotowanie do zajęć | przegląd literatury, dokumentacji, narzędzi i materiałów oraz specyfiki i zakresu działań wskazanych w sylabusie jako wymagane do pełnego uczestnictwa w zajęciach |
Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] | Przygotowanie do zajęć | czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć |
Zapoznanie się z zapisami sylabusa [b01] | Konsultowanie programu i organizacji zajęć | przeglądanie zawartości sylabusa i zapoznanie się z treścią jego zapisów |
Analiza korekt/informacji zwrotnej ze strony NA dotyczących wyników wer. ef. ucz. [d01] | Konsultowanie wyników weryfikacji efektów uczenia się | przegląd uwag, ocen i opinii sporządzonych przez NA odnoszących się do realizacji zadania sprawdzającego poziom osiągniętych efektów uczenia się |
Przegląd dokumentacji z praktyk [d03] | Konsultowanie wyników weryfikacji efektów uczenia się | analiza zbioru dokumentacji zgromadzonej podczas zajęć praktycznych, w tym: stażowych, studyjnych, itp., oraz dokumentacji opracowanej w celu zaliczenia praktyki, w tym zawodowej; weryfikacja opisu, niezbędnych załączników, opinii oraz ocen przed przedstawieniem jej do zaliczenia |
Podejmowanie z własnej inicjatywy i indywidualnie aktywności służących poszerzeniu zakresu lub głębi treści nauczania, w tym poza murami Uniwersytetu [e01] | Aktywności komplementarne do zajęć | zbiór aktywności podejmowanych samodzielnie i z własnej inicjatywy studenta, mających na celu pogłębienie lub poszerzenie wiedzy i umiejętności, ich powtórzenie, utrwalenie lub weryfikację, w tym uwzględniające aktywności realizowane w innych przestrzeniach, np. w instytucji upowszechniania kultury, w instytucji oświatowej, laboratorium, w plenerze, itd.; w tym autoedukacja |
Publikacja dzieła/prezentacja działania, w tym poza murami Uniwersytetu [e02] | Aktywności komplementarne do zajęć | zbiór czynności realizowanych w celu upublicznienia (poza zajęciami) efektów pracy badawczej, artystycznej, twórczej, projektowej, konstrukcyjnej, eksperymentalnej, itp., w formie klasycznej prezentacji, ekspozycji, koncertu, projekcji, plakatu, publikacji, zapośredniczonej poprzez media, w formie cyfrowej i w ramach innych czynności; upublicznienie z wykorzystaniem różnych form i narzędzi |
Załączniki |
---|
Opis modułu (PDF) |
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb) | ||
---|---|---|
Semestr | Moduł | Język wykładowy |
(brak danych) |