Techniki instrumentalne w analizie żywności Kierunek studiów: Chemia
Kod programu: W4-S2CHI19.2023

Nazwa modułu: Techniki instrumentalne w analizie żywności
Kod modułu: W4-CH3-S2-1-TIAZ
Kod programu: W4-S2CHI19.2023
Semestr: semestr letni 2023/2024
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 13
Cel i opis treści kształcenia:
Moduł Techniki Instrumentalne w analizie żywności zapozna studentów z nowoczesnymi technikami spektroskopowymi i chromatograficznymi wykorzystywanymi w przemyśle spożywczym i analizie produktów spożywczych. Student pozna podstawy teoretyczne w zakresie niezbędnym do zrozumienia zjawisk stanowiących podstawę pomiaru daną metodą instrumentalną. Opanuje metody spektroskopii atomowej i cząsteczkowej, spektrometrii mas i spektrometrii rentgenowskiej, wybranych metod obrazowania hiperspektralnego ze szczególnym uwzględnieniem ich zastosowania do analiz próbek produktów spożywczych. Pozna wybrane techniki separacyjne, zaawansowane metody detekcji i wybrane techniki sprzężone. Student opanuje różne metody przygotowania próbek do analiz. Nauczy się stosować odpowiednie metody kalibracji, a także opracowywać i interpretować wyniki analiz. W sposób racjonalny będzie potrafił planować i optymalizować proces analityczny. Będzie dobierał metody instrumentalne w zależności od badanego analitu, rodzaju próbki, wymaganej precyzji i dokładności, uwzględniając jednocześnie środowiskowe i ekonomiczne aspekty. Pozna i będzie się kierował w praktyce laboratoryjnej zasadami zielonej chemii.
Lista modułów koniecznych do zaliczenia przed przystąpieniem do tego modułu (o ile to konieczne): nie dotyczy
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Posiada rozszerzoną wiedzę dotyczącą nowoczesnych technik pomiarowych stosowanych w analizie chemicznej, w szczególności techniki spektroskopii atomowej (AAS, ICP-OES), cząsteczkowej (UV-VIS), rentgenowskiej (EDXRF) i spektrometrię mas (ICP-MS) oraz techniki separacyjne i chromatograficzne. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_01]
CH_W01 [3/5] CH_W02 [4/5] CH_W03 [4/5] CH_W04 [2/5]
Ma wiedzę dotyczącą budowy i działania aparatury pomiarowej. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_02]
CH_W01 [3/5] CH_W02 [4/5]
Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium analitycznym wyposażonym w aparaturę spektrometrii atomowej, mas i rentgenowskiej oraz chromatograficzną [W4-CH3-S2-1-TIAZ_03]
CH_W07 [4/5]
Dla prostych mieszanin związków chemicznych potrafi wskazać odpowiednie warunki rozdziału chromatograficznego [W4-CH3-S2-1-TIAZ_04]
CH_W02 [4/5]
Potrafi zaproponować metodę przygotowania próbki oraz technikę instrumentalną w zależności od rodzaju materiału i analitu oraz jego stężenia. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_05]
CH_U01 [5/5] CH_U04 [3/5] CH_U07 [4/5] CH_U08 [4/5]
Interpretuje i opracowuje wyniki uzyskane technikami instrumentalnymi. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_06]
CH_U01 [4/5] CH_U04 [3/5] CH_U07 [4/5] CH_U08 [4/5]
Potrafi ocenić jakość surowców i produktów spożywczych. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_07]
CH_U01 [4/5] CH_U04 [3/5] CH_U07 [4/5] CH_U08 [4/5]
Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej oraz innych. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_08]
CH_K03 [4/5]
Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_09]
CH_K03 [4/5]
Ma świadomość odpowiedzialności za prawidłowo wykonana analizę. Jest świadomy własnych ograniczeń i potrafi korzystać w razie potrzeby z dostępnych źródeł i pomocy ekspertów. [W4-CH3-S2-1-TIAZ_10]
CH_K01 [4/5] CH_K02 [3/5] CH_K04 [5/5]
Forma prowadzonych zajęć Liczba godzin Metody prowadzenia zajęć Sposób weryfikacji efektów uczenia się Efekty uczenia się
wykład [W4-CH3-S2-1-TIAZ_fs1] 30 Wykład informacyjny/kursowy [a01] 
Wykład konwersatoryjny [b02] 
Indywidualna praca z tekstem [f02] 
egzamin W4-CH3-S2-1-TIAZ_01 W4-CH3-S2-1-TIAZ_02 W4-CH3-S2-1-TIAZ_03 W4-CH3-S2-1-TIAZ_04
laboratorium [W4-CH3-S2-1-TIAZ_fs2] 60 Ćwiczenie laboratoryjne/doświadczenie [e01] 
Indywidualna praca z tekstem [f02] 
zaliczenie W4-CH3-S2-1-TIAZ_01 W4-CH3-S2-1-TIAZ_02 W4-CH3-S2-1-TIAZ_03 W4-CH3-S2-1-TIAZ_04 W4-CH3-S2-1-TIAZ_05 W4-CH3-S2-1-TIAZ_06 W4-CH3-S2-1-TIAZ_07 W4-CH3-S2-1-TIAZ_08 W4-CH3-S2-1-TIAZ_09 W4-CH3-S2-1-TIAZ_10
warsztat [W4-CH3-S2-1-TIAZ_fs3] 60 Ćwiczenie laboratoryjne/doświadczenie [e01] 
Indywidualna praca z tekstem [f02] 
zaliczenie W4-CH3-S2-1-TIAZ_01 W4-CH3-S2-1-TIAZ_02 W4-CH3-S2-1-TIAZ_03 W4-CH3-S2-1-TIAZ_04 W4-CH3-S2-1-TIAZ_05 W4-CH3-S2-1-TIAZ_06 W4-CH3-S2-1-TIAZ_07 W4-CH3-S2-1-TIAZ_08 W4-CH3-S2-1-TIAZ_09 W4-CH3-S2-1-TIAZ_10
Praca studenta poza udziałem w zajęciach obejmuje w szczególności:
Nazwa Kategoria Opis
Czytanie literatury / analiza materiałów źródłowych [a02] Przygotowanie do zajęć
czytanie literatury wskazanej w sylabusie; przegląd, porządkowanie, analiza i wybór materiałów źródłowych do wykorzystania w ramach zajęć
Konsultowanie materiałów uzupełniających [względem wskazanych w sylabusie] [a04] Przygotowanie do zajęć
uzgadnianie dodatkowych do wskazanych w sylabusie materiałów, służących realizacji zadań wynikających z uczestnictwa w zajęciach lub na potrzeby przygotowania się do nich
Zapoznanie się z zapisami sylabusa [b01] Konsultowanie programu i organizacji zajęć
przeglądanie zawartości sylabusa i zapoznanie się z treścią jego zapisów
Studiowanie wykorzystanej literatury oraz wytworzonych w ramach zajęć materiałów [c02] Przygotowanie do weryfikacji efektów uczenia się
wgłębianie się, dociekanie, rozważanie, przyswajanie, interpretacja lub porządkowanie wiedzy pochodzącej z literatury, dokumentacji, instrukcji, scenariuszy, itd., wykorzystanych na zajęciach oraz z notatek lub innych materiałów/wytworów sporządzonych w ich trakcie
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)