Podstawy przedsiębiorczości Kierunek studiów: Biotechnologia
Kod programu: W2-S1BT19.2021

Nazwa modułu: Podstawy przedsiębiorczości
Kod modułu: 1BT_30A
Kod programu: W2-S1BT19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2024/2025
  • semestr letni 2023/2024
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 1
Opis:
Moduł ma na celu rozwinięcie umiejętności dostrzegania potrzeb i doskonalenia pomysłów związanych z kształtowaniem rynku produktów biotechnologicznych; rozwija zdolności do wykorzystywania nadarzających się okazji oraz gotowości do podejmowania ryzyka. Omawiane są zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz źródła informacji patentowej. Przedstawiane są możliwości pozyskiwania funduszy na innowacyjne firmy i badania naukowe. Student poznaje przykłady działań z obszaru biotechnologii ukierunkowane na wykorzystanie nowatorskiego pomysłu w celu generowania korzyści na rynku. Moduł rozwija kreatywność, umiejętność wykorzystania pomysłów, okazji oraz kształtuje innowacyjną postawę w pracy zawodowej. Przedstawione są działania zmierzające do zapewnienia racjonalnej i efektywnej koordynacji zasobów gospodarczych firmy biotechnologicznej.
Wymagania wstępne:
Wiedza z przedsiębiorczości na poziomie liceum
Literatura podstawowa:
jak w sylabusie
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Demonstruje podstawową wiedzę dotyczącą zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości i rozumie zasady finansowania badań naukowych [1BT_30_1]
1BT_W06_P [5/5]
Rozpoznaje i przedstawia podstawowe zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz potrafi korzystać z informacji patentowej [1BT_30_2]
1BT_W07_P [5/5]
Potrafi korzystać z badań rynkowych dla oceny zapotrzebowania na produkty pozyskane metodami biotechnologicznymi [1BT_30_3]
1BT_W06_P [3/5]
Wybiera i wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne [1BT_30_4]
1BT_U02_P [5/5]
Rozumie podstawowe zasady etycznego postępowania w pracy zawodowej i w życiu [1BT_30_5]
1BT_K04_P [5/5]
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy [1BT_30_6]
1BT_K03_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie [1BT_30_w_1]
na zasadach określonych w sylabusie
1BT_30_1 1BT_30_2 1BT_30_3 1BT_30_4 1BT_30_5 1BT_30_6
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [1BT_30_fs_1]
Przedstawienie wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
5
(brak informacji)
0 Zaliczenie [1BT_30_w_1]
konwersatorium [1BT_30_fs_2]
Dyskusja, omawianie pomysłów założenia własnej firmy biotechnologicznej
10
(brak informacji)
0 Zaliczenie [1BT_30_w_1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)