Mikrobiologia Kierunek studiów: Biotechnologia
Kod programu: W2-S1BT19.2021

Nazwa modułu: Mikrobiologia
Kod modułu: 1BT_19A
Kod programu: W2-S1BT19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 7
Opis:
Moduł zapoznaje studenta z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Przedstawia metabolizm mikroorganizmów, omawia sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksyny, antybiotyki. Dostarcza wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Pozwala na zrozumienie mechanizmów umożliwiających mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Charakteryzuje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Poznaje podstawowe techniki mikrobiologiczne. Nabywa umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z przeprowadzonych ćwiczeń.
Wymagania wstępne:
Wiedza z zakresu chemii organicznej i biologii na poziomie liceum ogólnokształcącego
Literatura podstawowa:
jak w sylabusie
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Opisuje miejsce prokariota w świecie organizmów żywych oraz podstawy klasyfikacji bakterii [1BT_19_01]
1BT_W05_P [5/5]
Zna struktury komórek prokariotycznych, definiuje różnice między komórkami prokariotycznymi i eukariotycznymi [1BT_19_02]
1BT_W03_P [4/5] 1BT_W04_P [4/5]
Rozumie procesy metaboliczne zachodzące w komórkach mikroorganizmach, wyróżnia procesy charakterystyczne dla prokariotów [1BT_19_03]
1BT_W02_P [4/5]
Wyjaśnia interakcje miedzy mikroorganizmami i roślinami oraz mikroorganizmami i zwierzętami [1BT_19_04]
1BT_W04_P [5/5]
Potrafi ocenić wpływ fizyko-chemicznych czynników środowiska na wzrost i aktywność mikroorganizmów [1BT_19_05]
1BT_W04_P [5/5]
Stosuje podstawowe techniki stosowane w laboratorium mikrobiologicznym [1BT_19_06]
1BT_U01_P [5/5]
Potrafi wykonać barwione preparaty bakterii i drożdży; posługuje się mikroskopem świetlnym [1BT_19_07]
1BT_U01_P [5/5]
Wykazuje odpowiedzialność za mikroskopy i sprzęt laboratoryjny, którym się posługuje [1BT_19_08]
1BT_K04_P [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie [1BT_19_w01]
na zasadach określonych w sylabusie
1BT_19_01 1BT_19_02 1BT_19_03 1BT_19_04 1BT_19_05 1BT_19_06 1BT_19_07 1BT_19_08
Egzamin [1BT_19_w02]
na zasadach określonych w sylabusie
1BT_19_01 1BT_19_02 1BT_19_03 1BT_19_04 1BT_19_05
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [1BT_19_fs01]
wykład wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
30
praca z podręcznikiem, lektura uzupełniająca
20 Egzamin [1BT_19_w02]
laboratorium [1BT_19_fs02]
Praca pod nadzorem prowadzącego – sporządzanie i obserwacja preparatów bakterii i drożdży, wykonywanie doświadczeń, omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji, interpretacja uzyskanych wyników. Możliwość konsultacji: Dyskusja nad zagadnieniami zaproponowanymi przez studenta.
60
Przyswojenie wiedzy z wykładów i podręczników, sporządzenie w zeszycie notatek z obserwacji mikroskopowych oraz wyjaśnienie wyników przeprowadzonych analiz mikrobiologicznych.
70 Zaliczenie [1BT_19_w01]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)