Nanotechnologia w mikrobiologii Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Nanotechnologia w mikrobiologii
Kod modułu: 2BL_124a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
  • semestr letni 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 4
Opis:
Nanotechnologia ma wymierny wpływ na wiele obszarów mikrobiologii. Moduł dostarcza wiedzy z zakresu związków nanotechnologii i nanomateriałów z mikrobiologią. Zdobycze nanotechnologii umożliwiają wizualizację pojedynczych molekuł, manipulacje procesami na poziomie molekularnym czy określenie przestrzennej organizacji molekuł w żyjących mikroorganizmach. Z kolei nanosensory, umożliwiające szybką i czułą detekcję zanieczyszczeń chemicznych jak również wykrycie patogennych wirusów, bakterii i grzybów, są wykorzystywane do monitorowania jakości wody pitnej i żywności oraz w diagnostyce klinicznej. Studenci poznają także zastosowanie antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych właściwości nanocząstek do dezynfekcji wody bądź do zwalczania mikroorganizmów charakteryzujących się opornością na antybiotyki. Ponadto same mikroorganizmy mogą być także wykorzystywane do biosyntezy nanomateriałów. Przedmiot dostarcza wiedzy na temat biosyntezy nanomateriałów o niespotykanych dotychczas właściwościach z wykorzystaniem zmodyfikowane genetycznie mikroorganizmów, bądź charakteryzujących się dużym potencjałem metabolicznym mikroorganizmów środowisk skrajnych.
Wymagania wstępne:
Ogólna wiedza i umiejętności z zakresu fizyki i chemii nanomateriałów oraz nanotoksykologii.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Zna zastosowanie nanotechnologii do wizualizacji procesów zachodzących na poziomie molekularnym. [2BL_124_1]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W02_P [4/5]
Opisuje proces biosyntezy nanocząstek metali i nanomateriałów przez mikroorganizmy. [2BL_124_2]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W02_P [5/5] 2BL_U03_P [3/5]
Rozumie zastosowanie nanomateriałów i nanocząstek metali w nanosensorach do detekcji patogenów i zanieczyszczeń chemicznych. [2BL_124_3]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W05_P [4/5]
Zna i rozumie możliwość zwalczania mikroorganizmów charakteryzujących się opornością na antybiotyki przy użyciu nanomateriałów. [2BL_124_4]
2BL_W02_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U03_P [4/5]
Ma wiedzę dotyczącą zastosowania mikroorganizmów ryzosferowych produkujących nanomateriały do wspomagania wzrostu roślin użytkowych. [2BL_124_5]
2BL_W03_P [4/5] 2BL_W05_P [5/5]
Tłumaczy zalety związane z tzw. zieloną syntezą nanomateriałów przez mikroorganizmy. [2BL_124_6]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5] 2BL_K02_P [5/5]
Rozumie zasadność stosowania nanomateriałów w obróbce żywności i analizie wody pitnej. [2BL_124_7]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_W07_P [5/5] 2BL_U04_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5] 2BL_K02_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_124_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_124_1 2BL_124_2 2BL_124_3 2BL_124_4 2BL_124_5 2BL_124_6 2BL_124_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [2BL_124_fs_1]
Wykład wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
20
Praca z podręcznikiem i materiałami w formie elektronicznej – ebooki, artykuły przeglądowe.
20 Zaliczenie na ocenę [2BL_124_w1]
laboratorium [2BL_124_fs_2]
Praca pod nadzorem prowadzącego –planowanie i przeprowadzenie doświadczeń, wykonywanie prostych pomiarów oraz obserwacji, omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji. Prezentacja i interpretacja uzyskanych wyników.
15
Przyswojenie wiedzy z wykładów i podręczników, sporządzenie w karcie pracy notatek z przeprowadzonych doświadczeń oraz wyjaśnienie otrzymanych wyników.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_124_w1]
konwersatorium [2BL_124_fs_3]
Przegląd aktualnych artykułów na temat znaczenia nanotechnologii w przemyśle spożywczym i rolnictwie. Dyskusja nad poznanymi na wykładach i konwersatoriach zagadnieniami w połączeniu z obserwacjami wykonanymi podczas zajęć laboratoryjnych. Przygotowanie i przedyskutowanie eseju na wybrany temat.
25
Praca z podręcznikiem i materiałami w formie elektronicznej, utrwalenie wiedzy z wykładów i laboratoriów.
25 Zaliczenie na ocenę [2BL_124_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)