Nanotechnologie w przemyśle spożywczym i w rolnictwie Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Nanotechnologie w przemyśle spożywczym i w rolnictwie
Kod modułu: 2BL_122a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2024/2025
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 4
Opis:
Nanomateriały znajdują zastosowanie w licznych dziedzinach działalności ludzkiej, w tym w produkcji żywności i jej przetwarzaniu. Moduł zapoznaje studenta ze sposobami zastosowania nanomateriałów w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Nanomateriały omawiane są w kontekście wykorzystania jako nanonośniki dla substancji aktywnych środków ochrony roślin (nanopestycydy) i w produkcji tzw. nanonawozów. Student poznaje także zastosowanie nanocząstek metali jako środków biologicznie aktywnych, których właściwości bakterio- i grzybobójcze znajdują zastosowanie w syntezie nanopestycydów (nanofungicydów) czy w procesie zabezpieczania żywności przed psuciem się.
Wymagania wstępne:
Ogólna wiedza i umiejętności z zakresu fizyki i chemii nanomateriałów oraz nanotoksykologii.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Zna podstawowe rodzaje nanomateriałów wykorzystywanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym. [2BL_122_1]
2BL_W01_P [5/5]
Rozumie różnice między wykorzystaniem nanomateriałów jako nanonośnik bądź zastosowanie nanomateriału w roli substancji aktywnej. [2BL_122_2]
2BL_W01_P [5/5]
Zna i rozumie toksyczny efekt nanomateriałów względem organizmów będących i niebędących celem ich działania. [2BL_122_3]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W02_P [5/5] 2BL_U03_P [4/5] 2BL_U04_P [5/5]
Opisuje wpływ nanoformulacji na właściwości nanoproduktów stosowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym. [2BL_122_4]
2BL_W05_P [5/5]
Ma wiedzę dotyczącą zastosowania nanomateriałów do produkcji i obróbki żywności. [2BL_122_5]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_W07_P [5/5]
Opisuje różnice między nanopestycydem a nanonawozem. [2BL_122_6]
2BL_W01_P [5/5]
Rozumie zagrożenia związane z wprowadzeniem nanomateriałów do środowiska oraz zasadność stosowania nanomateriałów w obróbce żywności. [2BL_122_7]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_W09_P [4/5] 2BL_K02_P [4/5]
Tłumaczy korzyści płynące z zastosowania nanomateriałów w rolnictwie i przemyśle spożywczym. [2BL_122_8]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_W07_P [5/5] 2BL_K02_P [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Egzamin [2BL_122_w1]
Egzamin na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_122_1 2BL_122_2 2BL_122_3 2BL_122_4 2BL_122_5 2BL_122_6 2BL_122_7 2BL_122_8
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [2BL_122_fs_1]
Wykład wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
10
Praca z podręcznikiem i materiałami w formie elektronicznej – ebooki, artykuły przeglądowe.
15 Egzamin [2BL_122_w1]
laboratorium [2BL_122_fs_2]
Praca pod nadzorem prowadzącego –planowanie i przeprowadzenie doświadczeń, wykonywanie prostych pomiarów oraz obserwacji, omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji. Prezentacja i interpretacja uzyskanych wyników.
15
Przyswojenie wiedzy z wykładów i podręczników, sporządzenie w karcie pracy notatek z przeprowadzonych doświadczeń oraz wyjaśnienie otrzymanych wyników.
15 Egzamin [2BL_122_w1]
konwersatorium [2BL_122_fs_3]
Przegląd aktualnych artykułów na temat znaczenia nanotechnologii w przemyśle spożywczym i rolnictwie. Dyskusja nad poznanymi na wykładach i konwersatoriach zagadnieniami w połączeniu z obserwacjami wykonanymi podczas zajęć laboratoryjnych. Przygotowanie i przedyskutowanie eseju na wybrany temat.
20
Praca z podręcznikiem i materiałami w formie elektronicznej, utrwalenie wiedzy z wykładów i laboratoriów.
30 Egzamin [2BL_122_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)