Żywność specjalnego przeznaczenia i żywność funkcjonalna Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Żywność specjalnego przeznaczenia i żywność funkcjonalna
Kod modułu: 2BL_98a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
  • semestr letni 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Celem zajęć jest zdobycie szeroko pojętej wiedzy o żywności specjalnego przeznaczenia i żywności funkcjonalnej. Student nabywa umiejętność dokładnej charakterystyki wszystkich grup środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, suplementów diety ważnych w diecie zdrowego i chorego człowieka. Poznaje szczegółowo definicję i charakterystykę probiotyków, prebiotyków i symbiotyków jako przykładów żywności funkcjonalnej. Dzięki uczestnictwu w aktywizujących konwersatoriach wzbogaconych o multimedialne prelekcje wykształca umiejętności interpretowania poznawanych zjawisk w kategoriach naukowych i praktycznych.
Wymagania wstępne:
Wiedza i umiejętności z zakresu fizjologii człowieka, dietetyki, mikrobiologii ogólnej.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Definiuje i charakteryzuje probiotyki, prebiotyki i symbiotyki jako przykłady żywności funkcjonalnej. [2BL_98_1]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Definiuje pojęcia takie jak: żywność, żywność funkcjonalna oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia. Zna i rozumie regulacje prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej dotyczące tych szczególnych rodzajów żywności. [2BL_98_2]
2BL_W02_P [3/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_W07_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Posiada szczegółową wiedzę na temat wszystkich grup środków spożywczych specjalnego przeznaczenia. Rozumie i potrafi wykazać różnice pomiędzy suplementami diety a wyrobami medycznymi oraz wskazać rolę tych produktów w prawidłowym żywieniu dzieci, młodzieży i osób dorosłych. [2BL_98_3]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_W07_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5] 2BL_K02_P [5/5] 2BL_K04_P [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_98_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_98_1 2BL_98_2 2BL_98_3
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_98_fs_1]
Konwersatoria obejmują zagadnienia zawarte w opisie modułu realizowane z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia oraz dyskusję na temat przedstawionej przez studenta prezentacji multimedialnej z wybranego tematu.
30
Poszerzenie wiedzy poprzez samodzielną lekturę uzupełniającą artykułów naukowych (w tym anglojęzycznych) dotyczącą materiału wskazanego przez prowadzącego.
30 Zaliczenie na ocenę [2BL_98_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)