Chemiczne zanieczyszczenia żywności Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Chemiczne zanieczyszczenia żywności
Kod modułu: 2BL_97a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
  • semestr letni 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Zawartość zanieczyszczeń chemicznych w żywności jest istotnym kryterium ich bezpieczeństwa. W czasie kursu student uświadamia sobie źródła i drogi przenikania substancji toksycznych do produktów żywnościowych. Oddziela te, które powszechnie występują w przyrodzie i których obecność jest nieunikniona od tych, których obecności można uniknąć stosując odpowiednie systemy zapewniające bezpieczeństwo żywności, takie jak technologie przetwórcze, właściwe przechowywanie, jak i odpowiedzialne stosowanie weterynaryjnych środków leczniczych i środków ochrony roślin.
Wymagania wstępne:
Zaliczony przedmiot „Metody analityczne w ocenie jakości żywności”
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Zna źródła chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzenia zarówno naturalnego jak i antropogenicznego. [2BL_97_1]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W02_P [4/5] 2BL_U02_P [4/5] 2BL_K01_P [4/5]
Identyfikuje drogi przenikania toksyn do żywności. [2BL_97_2]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W02_P [4/5] 2BL_U02_P [3/5]
Stosuje nowoczesne techniki wykrywania zanieczyszczeń chemicznych w żywności. [2BL_97_3]
2BL_U03_P [4/5]
Rozumie potrzebę stałego dokształcania się w zakresie bezpieczeństwa żywności. [2BL_97_4]
2BL_U02_P [4/5] 2BL_K01_P [5/5]
Odpowiedzialnie szkoli i informuje społeczeństwo w zakresie bezpieczeństwa żywności. [2BL_97_5]
2BL_U02_P [3/5] 2BL_K02_P [3/5]
Sumiennie sporządza raporty laboratoryjne z analizy zanieczyszczeń żywności. [2BL_97_6]
2BL_U03_P [4/5]
Współpracuje w grupie celem zwiększenia efektywności oraz jakości pracy. [2BL_97_7]
2BL_U04_P [4/5] 2BL_K03_P [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_97_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_97_1 2BL_97_2 2BL_97_3 2BL_97_4 2BL_97_5 2BL_97_6 2BL_97_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_97_fs_1]
Dyskusja panelowa dotycząca źródeł toksyn w żywności i ich negatywnego wpływu na zdrowie na poziomie zarówno komórki jak i całego organizmu.
15
Przygotowanie krótkiej prezentacji na wybrany temat.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_97_w1]
laboratorium [2BL_97_fs_2]
Praca laboratoryjna polegająca na wykrywaniu i określaniu stężeń toksyn występujących w żywności.
15
Przygotowanie raportu , praca z normami i zarządzeniami, zalecaną i poszukiwaną we własnym zakresie literaturą.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_97_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)