Szkodniki zasobów żywności Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Szkodniki zasobów żywności
Kod modułu: 2BL_92a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Przedmiot: Szkodniki zasobów żywości dostarcza studentowi wiedzy na temat rozpoznawania pojawienia się, biologii oraz wpływu na żywność różnych gatunków zwierząt wspólnie określanych jako szkodniki. Student uczy się rozpoznawać podczas zajęć laboratoryjnych uszkodzenia żywności jak i inne objawy wskazujące na obecność szkodnika. W ramach modułu studenci po zapoznaniu się z podstawami określania typu szkodnika samodzielnie zabezpieczają materiał żywnościowy do badań, wykonują odpowiednie preparaty szkodników w różnych stadiach rozwoju i oznaczają je przy użyciu piśmiennictwa specjalistycznego. W trakcie zajęć dyskutowany będzie wpływ różnorakich czynników mających znaczenie na pojawianie się, rozprzestrzenianie się oraz biologię różnych grup zwierząt na zasoby żywności na etapie jej produkcji oraz magazynowania. Dodatkowo student zapoznaje się z zagrożeniami sanitarno-epidemiologicznymi związanymi z pojawianiem się określonego typu szkodnika jak również z różnymi formami ochrony zasobów żywności. Moduł przybliża studentowi problematykę związaną z zagrożeniami, jakie płyną z sprowadzaniem zasobów żywności, którym często towarzyszą swoiste gatunki szkodników.
Wymagania wstępne:
Znajomość głównych pojęć biologicznych oraz wiedza z zakresu zoologi bezkręgowców i kręgowców.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Definiuje i klasyfikuje podstawowe pojęcia związane z zagrożeniami i ochroną zasobów żywności na etapie produkcji oraz w czasie magazynowania. [2BL_92_1]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5]
Przedstawia różnice pomiędzy zwierzętami żyjącymi dziko oraz związanych z uprawami i magazynami. [2BL_92_2]
2BL_W02_P [5/5]
Klasyfikuje podstawowe grupy szkodników oraz typy uszkodzeń przez nich wywołanych na etapie produkcji i magazynowania. [2BL_92_3]
2BL_W02_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5]
Opisuje różne typy metod walki ze szkodnikami upraw oraz magazynów. [2BL_92_4]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K03_P [3/5]
Określa i ocenia różne czynniki wpływające na biologię i pojawianie się szkodnika. [2BL_92_5]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W05_P [5/5]
Identyfikuje podstawowe gatunki szkodników na podstawie samodzielnie wykonanych preparatów suchych i mikroskopowych. [2BL_92_6]
2BL_W02_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5]
Przedstawia podstawowe metody poboru materiału do badań w celu określenia typu szkodnika. [2BL_92_7]
2BL_U01_P [5/5] 2BL_K02_P [3/5]
Docenia wpływ szkodników na jakość zasobów żywności i kondycję zdrowotną człowieka. [2BL_92_8]
2BL_W07_P [4/5] 2BL_K02_P [3/5] 2BL_K03_P [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_92_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie
2BL_92_1 2BL_92_2 2BL_92_3 2BL_92_4 2BL_92_5 2BL_92_6 2BL_92_7 2BL_92_8
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_92_fs_1]
Zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi higieny produkcji i magazynowania zasobów żywności oraz ich szkodnikami.
15
Przygotowanie prezentacji multimedialnej, praca z literaturą.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_92_w1]
laboratorium [2BL_92_fs_2]
Praca samodzielna oraz w grupach polegająca na identyfikacji gatunków szkodników, scharakteryzowaniu uszkodzeń, wykonaniu preparatów mikroskopowych z zebranego, materiału oraz jego identyfikacja gatunkowa.
15
Powtórzenie oraz utrwalenie wiadomości omawianych w trakcie laboratoriów, przegląd materiałów dydaktycznych oraz piśmiennictwa fachowego. Przygotowanie sprawozdania.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_92_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)