Woda w żywieniu i zdrowiu człowieka Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Woda w żywieniu i zdrowiu człowieka
Kod modułu: 2BL_91a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Przedmiot: Woda w żywieniu i zdrowiu człowieka umożliwi studentowi pogłębienie wiedzy na temat: roli składników mineralnych zawartych w wodzie dla zdrowia człowieka, znaczenia wody w procesach biologicznych, w żywieniu i w życiu człowieka. Student nabędzie wiedzę na temat właściwości różnego rodzaju mineralnych, wód leczniczych i umiejętności z nich korzystania. Potrafi identyfikować i wskazać zagrożenia cywilizacyjne jakości wód oraz widzi konieczność poznania metod zapobiegających degradacji wód.
Wymagania wstępne:
Ogólna wiedza i umiejętności z zakresu hydrobiologii.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Posiada wiedzę na temat znaczenia wody w życiu codziennym człowieka oraz dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. [2BL_91_1]
2BL_W02_P [5/5] 2BL_K01_P [3/5]
Opisuje rolę składników mineralnych zawartych w wodzie w żywieniu i zdrowiu człowieka. [2BL_91_2]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_K02_P [4/5]
Opisuje i rozumie oraz dokonuje analizy skutków zdrowotnych niedoboru wody w organizmie. [2BL_91_3]
2BL_W02_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_K01_P [3/5]
Posiada wiedzę na temat korzystania z leczniczych wód mineralnych, przedstawia ich właściwości. [2BL_91_4]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [3/5]
Identyfikuje czynniki mające wpływ na zmianę jakości wód i ich oddziaływania na środowisko. [2BL_91_5]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_K03_P [4/5]
Dyskutuje na temat wpływu zanieczyszczeń wody na zdrowie człowieka. [2BL_91_6]
2BL_U02_P [5/5] 2BL_U04_P [5/5] 2BL_K02_P [4/5]
Identyfikuje antropogeniczne zagrożenia jakości wód i możliwości ich wykorzystania w rekreacji. [2BL_91_7]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_K03_P [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_91_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_91_1 2BL_91_2 2BL_91_3 2BL_91_4 2BL_91_5 2BL_91_6 2BL_91_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_91_fs_1]
Referat wprowadzający w dowolnej formie, dyskusja nad przedstawionymi problemami badawczymi, analiza danych - studium przypadku.
20
Przygotowanie wystąpienia w dowolnej formie oraz do udziału w dyskusji.
20 Zaliczenie na ocenę [2BL_91_w1]
wykład [2BL_91_fs_2]
Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych ilustrujących omawiane zagadnienie.
10
Samodzielne przyswojenie wiedzy: Praca z podstawową, zalecaną w sylabusie literaturą przedmiotu i literaturą uzupełniającą poszerzającą i systematyzującą wiedzę.
10 Zaliczenie na ocenę [2BL_91_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)