Ekologiczne aspekty żywienia a zdrowie Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Ekologiczne aspekty żywienia a zdrowie
Kod modułu: 2BL_108a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2024/2025
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Przedmiot: Ekologiczne aspekty żywienia a zdrowie zaznajomi studenta z naturalnymi składnikami żywności i ich znaczeniem, problemami związanymi z żywnością, jej zagrożeniem (m.in. z naturalnymi zagrożeniami żywności powstałymi w procesach przetwórczych i wpływem zanieczyszczonego środowiska,) i ochroną, a także substancjami mutagennymi i rakotwórczymi. Przedmiot pozwoli ocenić zdrowotne i środowiskowe skutki stosowania środków ochrony roślin. Student posiądzie umiejętności analizy diet i ich wpływu na zdrowie człowieka, pozna przykłady chorób uwarunkowanych sposobem odżywiania. Student nabędzie wiedzę o naturalnych związkach leczniczych i antyrakotwórczych w surowcach roślinnych i miodzie. Posiądzie umiejętności analizy z zakresu podstawowych metod analizy jakości żywności.
Wymagania wstępne:
wiedza ogólna z zakresu biologii i chemii na poziomie ponadgimnazjalnym, biochemii żywności, biologicznych podstaw żywienia roślin.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Charakteryzuje niezbędne, naturalne składniki żywności, substancje dodatkowe dodawane podczas procesu produkcji, przetwarzania, pakowania i przechowywania żywności. [2BL_108_1]
2BL_W05_P [5/5]
Potrafi scharakteryzować metody analizy żywności związane z jej jakością. [2BL_108_2]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5]
Potrafi scharakteryzować metody analizy żywności związane z jej jakością. [2BL_108_3]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5]
Dostrzega i analizuje ekologiczne, mikrobiologiczne i fizjologiczne aspekty żywienia i funkcjonowania człowieka i innych organizmów. [2BL_108_4]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5]
Potrafi przeprowadzić dyskusję nt. prawidłowego odżywiania i zagrożeń związanych z nieprawidłową dietą. [2BL_108_5]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_U05_P [3/5]
Student potrafi przygotować i przedstawić prezentację multimedialną dotyczącą zagadnień związanych z różnymi aspektami żywienia. [2BL_108_6]
2BL_U02_P [4/5] 2BL_K01_P [5/5]
Planuje zadanie badawcze dot. analizy jakości żywności, wykorzystując wiedzę i umiejętności korzystania z literatury naukowej w tym anglojęzycznej. [2BL_108_7]
2BL_U01_P [5/5] 2BL_U05_P [5/5]
Potrafi pracować samodzielnie i w grupie w trakcie wykonywania zadań podczas zajęć. Kształtuje potrzebę interdyscyplinarnego podejścia do rozwiązywania problemów dot. skutków zanieczyszczenia żywności, promowania zdrowego stylu życia. [2BL_108_8]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_U04_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_108_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_108_1 2BL_108_2 2BL_108_3 2BL_108_4 2BL_108_5 2BL_108_6 2BL_108_7 2BL_108_8
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_108_fs_1]
Wykorzystanie prezentacji multimedialnych i zasobów internetu, dyskusji, krytycznej analizy i selekcji informacji z różnych źródeł.
30
Samodzielne przyswojenie wiedzy. Praca z podstawową zalecaną w sylabusie literaturą, w tym również literatura uzupełniającą.
30 Zaliczenie na ocenę [2BL_108_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)