Alternatywne źródła pokarmu Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Alternatywne źródła pokarmu
Kod modułu: 2BL_105a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Przedmiot przybliża studentowi zagadnienia dotyczące szeroko pojętego bezpieczeństwa żywieniowego. W dobie intensywnej eksploatacji zasobów genetycznych roślin uprawnych, poszukiwane są nowe, nie wykorzystywane dotychczas źródła pokarmu w postaci bezpośredniej lub wykorzystanie dziko występujących roślin i zwierząt do wyhodowania nowych odmian, które mogą przyczynić się do zaspokajania potrzeb żywieniowych społeczeństw w różnych częściach świata. Student zapozna się z wybranymi metodami pozyskiwania nowych odmian roślin pokarmowych i zwierząt hodowlanych. Będzie prawidłowo posługiwał się pojęciami z zakresu omawianej problematyki (m.in. odmiana regionalna, odmiana amatorska, erozja genetyczna). Jednocześnie w przedmiocie poruszane będą także zagadnienia odpowiedzialności wobec nadmiernej eksploatacji naturalnych zasobów roślin i zwierząt występujących w stanie dzikim.
Wymagania wstępne:
Znajomość głównych pojęć biologicznych, podstawowych procesów ewolucyjnych oraz podstaw botaniki i zoologii.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Klasyfikuje taksonomicznie gatunki roślin jadalnych występujących dziko, mogących stanowić alternatywne źródła pokarmu oraz określa ich pochodzenie geograficzne i wymagania siedliskowe. [2BL_105_1]
2BL_W02_P [4/5] 2BL_W03_P [4/5] 2BL_W04_P [4/5]
Identyfikuje podstawowe dziko rosnące taksony pokrewne uprawnych roślin jadalnych ze względu na podstawowe związki organiczne (węglowodany, tłuszcze, białka). [2BL_105_2]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_W09_P [4/5] 2BL_U01_P [5/5]
Wymienia i charakteryzuje zapomniane gatunki roślin jadalnych uprawiane dawniej. [2BL_105_3]
2BL_W03_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U03_P [5/5] 2BL_K02_P [5/5]
Objaśnia metody pozyskiwania nowych odmian roślin pokarmowych. [2BL_105_4]
2BL_W03_P [4/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_W07_P [5/5] 2BL_K03_P [5/5]
Podaje przyczyny poszukiwania alternatywnych roślinnych źródeł pokarmu i czynniki wpływające na jakość pozyskanego z nich pokarmu. [2BL_105_5]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Wskazuje możliwości pozyskiwania alternatywnych zwierzęcych źródeł pokarmu i jest świadomy jakość pozyskanego z nich wartości odżywczych. [2BL_105_6]
2BL_W03_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [4/5] 2BL_U06_P [4/5] 2BL_K01_P [4/5]
Postępuje zgodnie z zasadami etyki w zakresie wykorzystania zasobów genetycznych organizmów i jest świadomy zachowania zasad zrównoważonego zarządzania zasobami organizmami dostarczającymi pokarm. [2BL_105_7]
2BL_W09_P [5/5] 2BL_K03_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_105_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_105_1 2BL_105_2 2BL_105_3 2BL_105_4 2BL_105_5 2BL_105_6 2BL_105_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [2BL_105_fs_1]
Wykład w formie prezentacji multimedialnej
10
Studiowanie i utrwalanie wiadomości uzyskanych na wykładzie.
10 Zaliczenie na ocenę [2BL_105_w1]
laboratorium [2BL_105_fs_2]
Praca pod nadzorem prowadzącego – obserwacja makroskopowa okazów; praca w grupach, zajęcia w terenie, opracowanie kart pracy.
20
Przygotowanie podstaw teoretycznych do danej tematyki ćwiczeń. Praca z materiałami wskazanymi przez prowadzącego.
20 Zaliczenie na ocenę [2BL_105_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)