Alergeny pokarmowe Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Alergeny pokarmowe
Kod modułu: 2BL_102a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2024/2025
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 3
Opis:
Alergie pokarmowe coraz częściej występują wśród konsumentów. Z uwagi na fakt poważnych konsekwencji spożycia żywności zawierającej nawet śladowe ilości substancji wywołujących alergie pokarmowe, bardzo ważnym jest, aby produkty spożywcze były odpowiednio monitorowane podczas procesu produkcyjnego oraz prawidłowo etykietowane. Przedmiot przekazuje specjalistyczną wiedzę o substancjach wywołujących alergie pokarmowe wraz z uwzględnieniem molekularnych podstaw reakcji alergicznych i sposobów diagnozowania alergii. Student nabywa umiejętności zastosowania testów immunodiagnostycznych w wykrywaniu alergenów w żywności i badaniach naukowych.
Wymagania wstępne:
Ogólna wiedza i umiejętności z zakresu mikrobiologii, fizjologii zwierząt, biochemii, immunologii.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Definiuje pojęcie alergii pokarmowej, zna i umie przedstawić charakterystykę podstawowych alergenów występujących w żywności oraz opisuje następstwa ich spożycia przez człowieka. Student zna budowę i funkcje przeciwciał oraz opisuje rolę przeciwciał w rozwoju alergii pokarmowej. [2BL_102_1]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W02_P [4/5]
Dokonuje analizy molekularnych podstaw alergii i mechanizmów uczestniczących w reakcjach organizmu na obecność alergenów. Zna sposoby wykrywania alergenów w żywności, potrafi przedstawić zasady prowadzenia procesu produkcyjnego w sposób zapewniający bezpieczeństwo osobom ze stwierdzoną alergią pokarmową. Posiada wiedzę dotyczącą zasad etykietowania żywności. [2BL_102_2]
2BL_W02_P [4/5]
Wymienia i opisuje podstawy testów wykrywających obecność alergenów w pokarmach. [2BL_102_3]
2BL_W04_P [5/5]
Posługuje się nowoczesnymi technikami immunologicznymi oraz dostrzega możliwości ich wykorzystania w wykrywaniu alergenów i badaniach naukowych. [2BL_102_4]
2BL_U01_P [4/5]
Potrafi analizować i krytycznie oceniać informacje podane w różnych źródłach naukowych w tym anglojęzycznych, interpretować dane, prezentować je i prowadzić na ich podstawie dyskusje naukowe. [2BL_102_5]
2BL_U02_P [5/5]
Ma nawyk aktualizowania wiedzy specjalistycznej oraz krytycznej oceny możliwości jej praktycznego wykorzystania. [2BL_102_6]
2BL_U06_P [4/5]
Przestrzega zasad BHP obowiązujących w laboratorium specjalistycznym, dba o bezpieczeństwo swoje i innych. [2BL_102_7]
2BL_K04_P [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_102_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_102_1 2BL_102_2 2BL_102_3 2BL_102_4 2BL_102_5 2BL_102_6 2BL_102_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_102_fs_1]
Przedstawienie prezentacji i dyskusja nad problemami wskazanymi przez prowadzącego, praca z materiałami źródłowymi.
15
Przygotowanie prezentacji i materiałów do dyskusji na wybrany przez studenta temat dotyczący zagadnień przedmiotu.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_102_w1]
laboratorium [2BL_102_fs_2]
Praca pod nadzorem prowadzącego - wykonywanie doświadczeń w laboratorium na podstawie instrukcji, analiza uzyskanych wyników.
30
Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych na podstawie zalecanej przez prowadzącego literatury przedmiotu, w tym anglojęzycznej.
20 Zaliczenie na ocenę [2BL_102_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)