Mykologia stosowana Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Mykologia stosowana
Kod modułu: 2BL_99a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
  • semestr letni 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 3
Opis:
Główna tematyka przedmiotu obejmuje wykorzystanie właściwości grzybów w procesach związanych z produkcją żywności, a także na ich negatywny wpływ na zdrowie ludzkie i straty w produkcji rolno-spożywczej. Treści modułu przybliżają charakterystykę, zróżnicowanie oraz znaczenie grzybów makroskopowych i mikroskopowych w funkcjonowaniu ekosystemów naturalnych i antropogenicznych oraz przemysłu rolno-spożywczego. Wyjaśniana jest potrzeba i metodyka właściwego (zrównoważonego) pozyskiwania grzybów ze stanu dzikiego oraz ich ochrony jak również znaczenie grzybów w badaniach środowiskowych (diagnostyka i monitoring). Przekazywana jest wiedza teoretyczna i praktyczna na temat grzybów powodujących straty związane z niewłaściwymi warunkami przechowywania i przetwarzania żywności. W ramach modułu wyjaśniane są przyczyny zatruć i chorób powodowanych przez grzyby oraz możliwości ich profilaktyki.
Wymagania wstępne:
Znajomość podstaw mykologii, mikrobiologii, głównych pojęć biologicznych, podstawowych zjawisk i procesów przyrodniczych, a także podstaw pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Klasyfikuje najbardziej rozpowszechnione gatunki grzybów makroskopowych i mikroskopowych do głównych jednostek taksonomicznych na podstawie ich cech diagnostycznych. [2BL_99_1]
2BL_W02_P [5/5]
Potrafi zaplanować i zorganizować pracę laboratoryjną, przy efektywnej komunikacji z innymi studentami w grupie. [2BL_99_10]
2BL_U04_P [5/5]
Dostrzega możliwości wykorzystania nabytej wiedzy teoretycznej i praktycznej na lokalnym, ogólnokrajowym i zagranicznym rynku pracy. [2BL_99_11]
2BL_K04_P [4/5]
Rozpoznaje i dyskutuje wymagania i przejawy życia grzybów oraz ich rolę w ekosystemach i w życiu człowieka. [2BL_99_2]
2BL_W02_P [5/5]
Zna zastosowania praktyczne różnych grup grzybów w świetle wyników najnowszych badań oraz rozpatruje ich pozytywne i negatywne znaczenie dla człowieka. [2BL_99_3]
2BL_W05_P [5/5]
Rozumie znaczenie wykorzystania grzybów mikoryzowych w uprawie i w ochronie roślin. [2BL_99_4]
2BL_W05_P [5/5]
Dyskutuje wady i zalety oraz rozumie dylematy wykorzystania grzybów mikoryzowych w kontekście intensywnej oraz ekologicznej uprawy roślin. [2BL_99_5]
2BL_W09_P [4/5]
Samodzielnie wybiera i poprawnie stosuje metody stosowane w badaniach nad grzybami mikoryzowymi, mikroskopowymi i mykotoksynami w produkcji żywności, interpretując poprawnie uzyskane wyniki i wyciągając z nich wnioski. [2BL_99_6]
2BL_U03_P [5/5]
Rozpoznaje oznaki psucia się żywności pod wpływem grzybów, zna metody ochrony żywności przed skażeniem grzybami i przewiduje skutki spożycia żywności zanieczyszczonej mykotoksynami. [2BL_99_7]
2BL_U02_P [5/5]
Zna i opisuje procesy technologiczne w produkcji rolno-spożywczej z zastosowaniem grzybów. [2BL_99_8]
2BL_W07_P [4/5]
Przegląda najnowszą literaturę naukową i dyskutuje możliwości wdrożenia najnowszych technologii zastosowania grzybów w przemyśle rolno-spożywczym. [2BL_99_9]
2BL_W01_P [4/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_99_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_99_1 2BL_99_10 2BL_99_11 2BL_99_2 2BL_99_3 2BL_99_4 2BL_99_5 2BL_99_6 2BL_99_7 2BL_99_8 2BL_99_9
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_99_fs_1]
Prezentacja z wykorzystaniem urządzeń multimedialnych. Dyskusja w grupie.
25
Analiza literatury naukowej rozszerzającej tematykę poruszaną na wykładzie i zajęciach laboratoryjnych.
25 Zaliczenie na ocenę [2BL_99_w1]
laboratorium [2BL_99_fs_2]
Prelekcja z wykorzystaniem urządzeń multimedialnych. Praca samodzielna i w grupie pod nadzorem prowadzącego. Analiza makroskopowa i mikroskopowa okazów grzybów. Ćwiczenie umiejętności rozpoznawania poznanych na zajęciach taksonów poprzez wskazywanie cech diagnostycznych. Zapoznanie się z metodami uprawy grzybów dla przemysłu spożywczego – wizja lokalna w gospodarstwie produkującym grzyby.
20
Powtórzenie i utrwalenie materiału wymaganego do zaliczenia kolokwiów. Analiza zadanego do rozpatrzenia problemu i jego opracowanie poprzez przygotowanie eseju.
20 Zaliczenie na ocenę [2BL_99_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)