Biotechnologia żywności Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Biotechnologia żywności
Kod modułu: 2BL_81a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 5
Opis:
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studenta z procesami biotechnologicznymi stosowanymi w produkcji i modyfikacji żywności, w tym głównie metodami biotechnologicznymi stosowanymi w hodowli roślin i mikroorganizmów oraz procesami biosyntezy i fermentacji stosowanymi w przemyśle spożywczym. Moduł przekazuje także szczegółowa wiedzę z zakresu zastosowania biokatalizy i biotransformacji w produkcji różnego rodzaju produktów żywnościowych oraz w modyfikacji składników żywności. W ramach modułu przedstawione zostaną metody i problemy genetycznych modyfikacji roślin prowadzące do udoskonalania ich właściwości użytkowych, w tym żywieniowych, jak również zagadnienia dotyczące żywności modyfikowanej genetycznie i żywności funkcjonalnej. Student pozna także metody otrzymywania kultur starterowych i preparatów enzymatycznych oraz możliwości ich wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.
Wymagania wstępne:
Podstawy chemii, biochemii, biologii molekularnej, mikrobiologii i biofizyki.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Dysponuje zaawansowaną wiedzą z zakresu bioprocesów stosowanych w produkcji i modyfikacji żywności. [2BL_81_1]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W07_P [4/5]
Dysponuje zaawansowaną wiedzą z zakresu genetycznych modyfikacji enzymów, roślin i mikroorganizmów, doskonalenia produkcji biomasy roślin. [2BL_81_2]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_W07_P [4/5] 2BL_W09_P [3/5]
Wymienia i opisuje procesy technologiczne w produkcji różnego rodzaju produktów żywnościowych, a w szczególności procesy biokatalizy i fermentacji stosowane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. [2BL_81_3]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5]
Wykorzystuje metody mikrobiologiczne, enzymatyczne, techniki inżynierii genetycznej w produkcji i modyfikacji żywności. [2BL_81_4]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_U03_P [5/5]
Wykazuje umiejętność przygotowania próbek, opracowania wyników przeprowadzonych eksperymentów z zastosowaniem metod statystycznych i krytycznej ich analizy. [2BL_81_5]
2BL_U03_P [5/5] 2BL_K01_P [4/5]
Dostrzega zależności miedzy biologią a innymi obszarami nauk biologicznych, rozumie konieczność stosowania metod mikrobiologicznych, biochemicznych oraz metod biologii molekularnej w biotechnologii żywności. [2BL_81_6]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_W09_P [3/5] 2BL_K01_P [3/5] 2BL_K03_P [3/5]
Potrafi pracować samodzielnie i w zespole, zna i przestrzega zasad BHP, zasad pracy w laboratorium oraz zasad etyki zawodowej. [2BL_81_7]
2BL_U04_P [4/5] 2BL_K04_P [3/5]
Opracowuje zagadnienie naukowe w formie multimedialnej oraz prezentuje je z wykorzystaniem podstawowego oprogramowania komputerowego i innych narzędzi informatycznych. Kształtuje i doskonali personalne zdolności autoprezentacji i dyskusji naukowej. [2BL_81_8]
2BL_U02_P [4/5] 2BL_K01_P [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Egazamin [2BL_81_w1]
Egzamin za zasadach określonych w sylabusie.
2BL_81_1 2BL_81_2 2BL_81_3 2BL_81_4 2BL_81_5 2BL_81_6 2BL_81_7 2BL_81_8
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_81_fs_1]
Prezentacja i dyskusja opracowanego tematu.
15
Wyszukiwanie i analiza literatury fachowej, przygotowanie prezentacji.
30 Egazamin [2BL_81_w1]
laboratorium [2BL_81_fs_2]
Praca samodzielna lub w zespole pod nadzorem prowadzącego, wykonywanie doświadczeń zgodnie z instrukcją, analiza uzyskanych wyników.
45
Przygotowanie do zajęć na podstawie zalecanej literatury i instrukcji, opracowanie i przygotowanie raportu.
60 Egazamin [2BL_81_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)