Fizjologia żywienia Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Fizjologia żywienia
Kod modułu: 2BL_79a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 4
Opis:
Moduł „Fizjologia żywienia” zaznajomi studenta z mechanizmami procesów fizjologicznych związanych z żywieniem. Zakres tematów obejmie: mechanizmy regulacji pobierania pokarmu przez organizmy, czynności: motoryczną i wydzielniczą przewodu pokarmowego, współdziałania innych układów organizmu związanych z transportem i usuwaniem produktów przemiany materii, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wykorzystanie w organizmach. Wskaże związki między odżywianiem się a funkcjonowaniem organizmów oraz aspekty oddziaływania składników pokarmu, takich jak detergenty, atraktanty, substancje użyteczne i nieużyteczne biologicznie na organizmy. Zaznajomi ze specyfiką odżywiania różnych organizmów zwierzęcych. Zaznajomi się z problemami strawności i biodostępności składników pokarmowych, indywidulną wrażliwością ludzi na różne składniki pokarmowe, zapozna ze stosowanymi metodami oceny odżywienia organizmów. Ćwiczenia: Oznaczanie indywidualnej wrażliwości na smaki, pomiar aktywności enzymów trawiennych, określanie ich optymalnych warunków działania, pomiary zawartości substancji odżywczych i nieużytecznych pokarmu w materiale biologicznym mającym znaczenie diagnostyczne w ocenie procesów związanych z fizjologią żywienia człowieka i innych organizmów. Analiza mechanizmów związanych z motoryką i aktywnością wydzielniczą przewodu pokarmowego. Ocena odżywienia z wykorzystaniem pomiarów antropometrycznych. Konwersatorium: Prezentacja wiedzy zakresu przyswajania i zapotrzebowania na składniki pożywienia w różnych stanach i okresach życia ludzi, stosowania sztucznych modeli in vitro do badania procesów związanych z fizjologią żywienia, zróżnicowanie w zakresie pokarmu i zapotrzebowania na różne składniki pokarmu wśród organizmów zwierzęcych, indywidualne zróżnicowanie ludzi w zakresie tolerowania wybranych składników pokarmowych.
Wymagania wstępne:
brak
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Posiada wiedzę dotyczącą różnych aspektów fizjologii żywienia człowieka i zwierząt, potrafi wyjaśnić mechanizmy w zakresie pobierania pokarmu, jego trawienia i wchłaniania, przemian i wykorzystania różnych składników pokarmowych w organizmach. [2BL_79_1]
2BL_W02_P [4/5]
Ocenia, analizuje i rozumie założenia doświadczeń stosowanych w ocenie procesów pobierania, trawienia pokarmu i przyswajania składników pokarmowych, możliwości detoksykacji substancji szkodliwych pobieranych z pokarmem, regulacji procesów odżywiania i oceny odżywienia. [2BL_79_2]
2BL_W02_P [4/5] 2BL_U01_P [3/5]
Posiada umiejętności w zakresie stosowania podstawowych metod analitycznych fizjologii żywienia oraz opisuje zaawansowane metody badań stosowane w tym zakresie. Potrafi swoja wiedzę wykorzystać przy planowaniu własnych działań. [2BL_79_3]
2BL_U01_P [4/5] 2BL_U03_P [4/5]
Posiada podstawową wiedzę, wykazuje umiejętności w zakresie wyszukiwania i krytycznego korzystania z różnych źródeł informacji oraz prawidłowo referuje zagadnienia z zakresu fizjologii żywienia. Potrafi swoja wiedzę wykorzystać przy planowaniu własnych działań. [2BL_79_4]
2BL_W07_P [3/5] 2BL_U02_P [4/5]
Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie fizjologii człowieka i zwierząt oraz popularyzowania swojej wiedzy. [2BL_79_5]
2BL_U06_P [4/5] 2BL_K02_P [3/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Egzamin [2BL_79_w1]
Egzamin na zasadach określonych w sylabusie
2BL_79_1 2BL_79_2 2BL_79_3 2BL_79_4 2BL_79_5
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
laboratorium [2BL_79_fs_1]
Praca pod kierunkiem prowadzącego – krytyczna ocena wiadomości na temat fizjologii żywienia, nabycie praktycznych umiejętności dotyczących analizy procesów związanych z fizjologią żywienia. Obserwacja i ocena materiałów z internetowych źródeł przedstawiających mechanizmy fizjologii żywienia organizmów, przygotowanie schematów formalnych wybranych procesów związanych z fizjologia żywienia. Omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji (sprawozdania), dyskusja.
30
Przygotowanie do ćwiczeń na podstawie literatury zalecanej przez prowadzącego przedmiot.
40 Egzamin [2BL_79_w1]
konwersatorium [2BL_79_fs_2]
Prezentacje przez studentów referatów z zakresu fizjologii żywienia
15
Przygotowanie referatu z prezentacją multimedialną z wykorzystaniem źródeł literaturowych.
35 Egzamin [2BL_79_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)