Biofizyka i bioenergetyka żywienia i żywności Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Biofizyka i bioenergetyka żywienia i żywności
Kod modułu: 2BL_107a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2024/2025
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Realizacja założonych efektów kształcenia umożliwi połączenie wiedzy pomiędzy fizycznymi własnościami żywności a procesami metabolicznymi organizmu ludzkiego w aspekcie przepływu energii i materii. Moduł umożliwia nabycie praktycznych umiejętności ujmowania i rozwiązywania problemów oraz wykonywania doświadczeń i interpretacji uzyskanych wyników charakteryzujących bioenergetykę i biofizykę żywienia, z zastosowaniem metod i przyrządów fizyki i matematyki oraz analizy danych pomiarowych.
Wymagania wstępne:
Wiadomości z fizyki i matematyki na poziomie licencjatu. Wiedza z zakresu fizjologii trawienia, metabolizmu oraz składu i właściwości fizykochemicznych pokarmu na poziomie licencjatu.
Literatura podstawowa:
Jak w licencjacie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Rozumie i objaśnia biologiczne i fizyczne podstawy zachowania równowagi energetycznej i przepływu energii. [2BL_107_1]
2BL_W01_P [5/5]
Operuje terminologią biofizyki i bioenergetyki niezbędną do opisu wybranych procesów biologii żywienia i żywności. [2BL_107_2]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W02_P [4/5]
Umiejętnie dobiera oraz korzysta z właściwych źródeł informacji dotyczących zagadnień biofizyki i bioenergetyki żywienia a także formułuje logiczne wnioski na podstawie przeprowadzonych doświadczeń. [2BL_107_3]
2BL_U02_P [5/5] 2BL_U03_P [3/5] 2BL_K01_P [4/5]
Stosuje metody biofizyczne w badaniach własności fizycznych żywności i w badaniach procesów bioenergetycznych, posiada umiejętność posługiwania się sprzętem laboratoryjnym, aparaturą badawczą i technikami statystycznymi w celu określenia podstawowych właściwości fizykochemicznych pokarmu. [2BL_107_4]
2BL_U01_P [4/5] 2BL_U03_P [5/5]
Rozumie potrzebę stałego uaktualniania wiedzy z zakresu biofizyki i bioenergetyki żywienia i żywności oraz wykazuje umiejętność jej wykorzystania w planowaniu własnych działań oraz popularyzowaniu tej wiedzy. [2BL_107_5]
2BL_U02_P [4/5] 2BL_K01_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_107_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_107_1 2BL_107_2 2BL_107_3 2BL_107_4 2BL_107_5
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [2BL_107_fs_1]
Przedstawienie wybranych zagadnień z zakresu zastosowań biofizyki i bioenergetyki w biologii żywienia w oparciu o najnowsze doniesienia literaturowe, z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia.
10
Samodzielne przyswajanie wiedzy. Praca z zalecaną w sylabusie literaturą poszerzającą i systematyzującą wiedzę.
10 Zaliczenie na ocenę [2BL_107_w1]
konwersatorium [2BL_107_fs_2]
Omówienie konkretnych zagadnień i problemów rachunkowych będących przedmiotem biologii żywienia i żywności.
10
Praca z zalecaną w sylabusie literaturą poszerzającą i systematyzującą wiedzę.
10 Zaliczenie na ocenę [2BL_107_w1]
laboratorium [2BL_107_fs_3]
Laboratorium pomiarowe z zastosowaniem wspomagania komputerowego.
10
Przygotowanie do ćwiczeń na podstawie wykładów oraz zajęć konwersatoryjnych.
10 Zaliczenie na ocenę [2BL_107_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)