Metody analityczne w ocenie jakości żywności Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Metody analityczne w ocenie jakości żywności
Kod modułu: 2BL_80a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
  • semestr zimowy 2021/2022
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 4
Opis:
Przedmiot przekazuje specjalistyczną wiedzę dotyczącą metod analitycznych stosowanych w ocenie jakości żywności, kryteriów wyboru i oceny metody analitycznej oraz wprowadza podstawowe terminy i definicje związane z technikami analizy żywności. Przedmiot zapoznaje studenta z metodami: sensorycznymi, chemicznymi, polarymetrycznymi, refraktometrycznymi, chromatograficznymi, spektrofotometrycznymi i metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej. Przedmiot przygotowuje studenta do samodzielnego opracowania tematów związanych analizą jakości żywności. Rozwija umiejętności interpretacji wyników badań, wnioskowania oraz nabycia sprawności w posługiwaniu się metodami badawczymi w celu określenia jakości różnych produktów spożywczych.
Wymagania wstępne:
Podstawowe wiadomości i umiejętności z zakresu podstaw informatyki, genetyki, biologii molekularnej oraz biochemii.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Ma wiedzę na temat właściwości fizykochemicznych podstawowych składników żywności występujących w surowcach i produktach spożywczych umożliwiających ich ilościową i jakościową analizę. Dysponuje wiedzą z zakresu oceny ilościowej i jakościowej białka pokarmowego, tłuszczów jadalnych , węglowodanów i dodatków do żywności (barwniki, konserwanty). [2BL_80_1]
2BL_W01_P [5/5]
Charakteryzuje różne metody analizy produktów spożywczych przy wykorzystaniu aparatury badawczej. [2BL_80_2]
2BL_W04_P [5/5]
Potrafi zaproponować właściwą technikę przygotowania próbek do analiz oraz metodę stosowaną w analizie i ocenie jakości żywności. [2BL_80_3]
2BL_W07_P [5/5] 2BL_U01_P [3/5]
Potrafi interpretować uzyskane wyniki oraz na podstawie zdobytej wiedzy poprawnie komentować przedstawione w literaturze badania oparte o poznane metody analizy żywności. [2BL_80_4]
2BL_U03_P [5/5]
Opracowuje oraz prezentuje wyniki i zagadnienie naukowe w formie multimedialnej z wykorzystaniem podstawowego oprogramowania komputerowego i innych narzędzi informatycznych. Kształtuje i doskonali personalne zdolności autoprezentacji i dyskusji naukowej. [2BL_80_5]
2BL_U02_P [5/5] 2BL_U04_P [4/5] 2BL_K02_P [4/5]
Zna zagrożenia wynikające z użytkowania aparatury badawczej i zastosowanej metody. Przestrzega zasad pracy w laboratorium oraz dba o bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Szanuje powierzony sprzęt laboratoryjny. [2BL_80_6]
2BL_K04_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Egzamin [2BL_80_w1]
Egzamin na zasadach określonych w sylabusie
2BL_80_1 2BL_80_2 2BL_80_3 2BL_80_4 2BL_80_5 2BL_80_6
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
wykład [2BL_80_fs_1]
Prezentacja audiowizualna zagadnień związanych z chromatografią.
4
Przyswojenie wiedzy przekazanej przez prowadzącego.
10 Egzamin [2BL_80_w1]
laboratorium [2BL_80_fs_2]
Praca pod nadzorem prowadzącego – wykonywanie doświadczeń na podstawie instrukcji, analiza uzyskanych wyników, dyskusja.
41
Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, z notatek wykonywanych podczas zajęć, praca z podręcznikiem, lekturą uzupełniającą.
60 Egzamin [2BL_80_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)