Współczesne trendy w żywieniu człowieka Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Współczesne trendy w żywieniu człowieka
Kod modułu: 2BL_88a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr zimowy 2024/2025
  • semestr zimowy 2023/2024
  • semestr zimowy 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: zaliczenie
Punkty ECTS: 2
Opis:
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy na temat prozdrowotnego oddziaływania składników odżywczych na organizm człowieka oraz poznanie nowych źródeł składników odżywczych pozyskiwanych ze świata mikroorganizmów i zwierząt. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności interpretowania piramidy żywienia jako podstawowego przekazu wiedzy z zakresu żywienia dla współczesnego konsumenta. Student zdobywa wiedzę o nowoczesnych suplementach diety , a także technologiach stosowanych (nanotechnologii) w żywieniu i produkcji żywności. Poznaje współczesne trendy kulinarne i sposoby przygotowywania potraw. Zapoznaje się z systemami odżywiania i specyfiką żywności pochodzącej z różnych regionów świata. Dzięki uczestnictwu w aktywizujących konwersatoriach wzbogaconych o multimedialne prelekcje wykształca umiejętności interpretowania poznawanych zjawisk w kategoriach naukowych i praktycznych.
Wymagania wstępne:
Wiedza i umiejętności z zakresu podstaw dietetyki, mikrobiologii ogólnej, fizjologii człowieka i zwierząt.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Klasyfikuje i wyjaśnia zagadnienia związane z prozdrowotnym działaniem składników odżywczych oraz opisuje nowe źródła tych składników w świecie zwierząt i mikroorganizmów. [2BL_88_1]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W05_P [3/5]
Wskazuje i interpretuje piramidę żywienia jako interdyscyplinarny aspekt współczesnej dietetyki. [2BL_88_2]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_W02_P [4/5] 2BL_U02_P [5/5]
Dostrzega i analizuje rolę i znaczenie zmysłów człowieka w odbiorze i konsumpcji żywności oraz ich wpływu na kształtowanie trendów kulinarnych. [2BL_88_3]
2BL_W02_P [4/5] 2BL_K01_P [5/5]
Opisuje i rozumie zastosowanie diet eliminacyjnych w różnych jednostkach chorobowych. [2BL_88_4]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_U02_P [5/5]
Wskazuje i interpretuje konieczność poznania specyfiki żywności pochodzącej z różnych kultur i regionów świata. [2BL_88_5]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_U02_P [5/5]
Posiada wiedzę na temat nowoczesnych suplementów diety oraz technik (nanotechnologii) wykorzystywanych w żywieniu i produkcji żywności. [2BL_88_6]
2BL_W01_P [4/5] 2BL_K01_P [5/5] 2BL_K02_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Zaliczenie na ocenę [2BL_88_w1]
Zaliczenie na ocenę na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_88_1 2BL_88_2 2BL_88_3 2BL_88_4 2BL_88_5 2BL_88_6
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_88_fs_1]
Przygotowanie i przedstawienie wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje multimedialne ilustrujące omawiane zagadnienia.
15
Samodzielne przygotowanie prezentacji na zadany temat: Praca z podstawową, zalecaną w sylabusie literaturą przedmiotu w tym również literaturą uzupełniającą poszerzającą i systematyzującą wiedzę oraz z literaturą naukową polsko i anglojęzyczną.
15 Zaliczenie na ocenę [2BL_88_w1]
laboratorium [2BL_88_fs_2]
Praca pod nadzorem prowadzącego i wykonanie doświadczeń, omówienie i interpretacja uzyskanych wyników. Dyskusja nad opracowanym przez studenta problemem naukowym, poprzedzona prelekcją prowadzącego zajęcia.
15
Przygotowanie do laboratoriów na podstawie zalecanej przez prowadzącego literatury przedmiotu.
10 Zaliczenie na ocenę [2BL_88_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)