Żywność ekologiczna Kierunek studiów: Biologia
Kod programu: W2-S2BI19.2021

Nazwa modułu: Żywność ekologiczna
Kod modułu: 2BL_89a
Kod programu: W2-S2BI19.2021
Semestr:
  • semestr letni 2024/2025
  • semestr letni 2023/2024
  • semestr letni 2022/2023
Język wykładowy: polski
Forma zaliczenia: egzamin
Punkty ECTS: 4
Opis:
Na zajęciach konwersatoryjnych student posiądzie podstawową wiedzę z zakresu ekologicznych technik produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych i zapozna się z najważniejszymi zasadami i celami rolnictwa ekologicznego, trendami w rozwoju żywności ekologicznej, zaletami i przykładami ograniczeń a także środowiskowymi i analitycznymi kryteriami jakości żywności. Student pogłębi swoją wiedzę z zakresu substancji odżywczych w żywności ekologicznej. Posiądzie umiejętności oceny asortymentu produktów ekologicznych znajdujących się w sprzedaży. Zapozna się z towaroznawstwem opakowań produktów ekologicznych, przetwarzaniem i przechowywaniem żywności ekologicznej. Student kształtuje proekologiczną postawę w dziedzinie gospodarki żywnościowej. Na zajęciach laboratoryjnych student przeprowadzi analizę wybranych substancji odżywczych (np. mikro i makroelementów, wybranych witamin, związków biologicznie czynnych), zanieczyszczeń w różnych produktach żywności ekologicznej w porównaniu do żywności konwencjonalnej. Zapozna się z podstawowymi metodami i narzędziami i analizy sensorycznej w ocenie żywności ekologicznej i będzie potrafił przeprowadzić badanie sensoryczne wybranych produktów. Posiądzie umiejętności oceny asortymentu ekologicznego znajdującego się w sprzedaży bezpośredniej i pośredniej.
Wymagania wstępne:
Wiedza ogólna z zakresu biologii i chemii na poziomie ponadgimnazjalnym, biochemii żywności, ekologii i biologicznych podstaw żywienia roślin.
Literatura podstawowa:
Jak w sylabusie.
Efekt modułowy Kody efektów kierunkowych do których odnosi się efekt modułowy [stopień realizacji: skala 1-5]
Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu dotyczącego żywności ekologicznej. Potrafi opisać metody produkcji żywności ekologicznej, najważniejsze zasady i cele rolnictwa ekologicznego. [2BL_89_1]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_W09_P [4/5]
Ma wiedzę na temat oddziaływania produkcji żywności na środowisko naturalne oraz wpływu środowiska na jakość produkowanej żywności. [2BL_89_2]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Wykazuje znajomość towaroznawstwa opakowań produktów ekologicznych, zagadnień związanych z przetwarzaniem i przechowywaniem żywności ekologicznej. [2BL_89_3]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Planuje i wykonuje analizy wybranych substancji odżywczych w różnych produktach żywności ekologicznej wykorzystując wiedzę i umiejętności korzystania z literatury naukowej w tym anglojęzycznej. [2BL_89_4]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U01_P [5/5] 2BL_U04_P [5/5]
Student potrafi przygotować i przedstawić prezentację multimedialną z zagadnień związanych z rolnictwem ekologicznym i żywnością ekologiczną. [2BL_89_5]
2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Planuje i wykonuje analizę sensoryczną w ocenie żywności ekologicznej. [2BL_89_6]
2BL_W07_P [5/5] 2BL_U01_P [5/5]
Kształtuje proekologiczną postawę w dziedzinie gospodarki żywnościowej. [2BL_89_7]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_K03_P [5/5]
Typ Opis Kody efektów modułowych do których odnosi się sposób weryfikacji
Egzamin [2BL_89_w1]
Egzamin na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_89_1 2BL_89_2 2BL_89_3 2BL_89_4 2BL_89_5 2BL_89_6 2BL_89_7
Rodzaj prowadzonych zajęć Praca własna studenta Sposoby weryfikacji
Typ Opis (z uwzględnieniem metod dydaktycznych) Liczba godzin Opis Liczba godzin
konwersatorium [2BL_89_fs_1]
Wykorzystanie prezentacji multimedialnych i zasobów Internetu, dyskusji, krytycznej analizy i selekcji informacji z różnych źródeł.
15
Samodzielne przyswojenie wiedzy. Praca z podstawową zalecaną w sylabusie literaturą, w tym również literatura uzupełniającą.
35 Egzamin [2BL_89_w1]
laboratorium [2BL_89_fs_2]
Realizacja analiz, eksperymentów, symulacji utrwalających treści z konwersatorium oraz z zakresu omawianych i uzupełniających zagadnień.
30
Przygotowanie do ćwiczeń na podstawie zaleconej literatury i stron internetowych, weryfikacja treści poruszanych na zajęciach, przegląd materiałów dydaktycznych.
35 Egzamin [2BL_89_w1]
Załączniki
Opis modułu (PDF)
Informacje o sylabusach mogą ulec zmianie w trakcie trwania studiów.
Sylabusy (USOSweb)
Semestr Moduł Język wykładowy
(brak danych)