Eco food Field of study: Biology
Programme code: W2-S2BI19.2020

Module name: Eco food
Module code: 2BL_89a
Programme code: W2-S2BI19.2020
Semester: summer semester 2021/2022
Language of instruction: Polish
Form of verification: exam
ECTS credits: 4
Description:
Na zajęciach konwersatoryjnych student posiądzie podstawową wiedzę z zakresu ekologicznych technik produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych i zapozna się z najważniejszymi zasadami i celami rolnictwa ekologicznego, trendami w rozwoju żywności ekologicznej, zaletami i przykładami ograniczeń a także środowiskowymi i analitycznymi kryteriami jakości żywności. Student pogłębi swoją wiedzę z zakresu substancji odżywczych w żywności ekologicznej. Posiądzie umiejętności oceny asortymentu produktów ekologicznych znajdujących się w sprzedaży. Zapozna się z towaroznawstwem opakowań produktów ekologicznych, przetwarzaniem i przechowywaniem żywności ekologicznej. Student kształtuje proekologiczną postawę w dziedzinie gospodarki żywnościowej. Na zajęciach laboratoryjnych student przeprowadzi analizę wybranych substancji odżywczych (np. mikro i makroelementów, wybranych witamin, związków biologicznie czynnych), zanieczyszczeń w różnych produktach żywności ekologicznej w porównaniu do żywności konwencjonalnej. Zapozna się z podstawowymi metodami i narzędziami i analizy sensorycznej w ocenie żywności ekologicznej i będzie potrafił przeprowadzić badanie sensoryczne wybranych produktów. Posiądzie umiejętności oceny asortymentu ekologicznego znajdującego się w sprzedaży bezpośredniej i pośredniej.
Prerequisites:
Wiedza ogólna z zakresu biologii i chemii na poziomie ponadgimnazjalnym, biochemii żywności, ekologii i biologicznych podstaw żywienia roślin.
Key reading:
Jak w sylabusie.
Learning outcome of the module Codes of the learning outcomes of the programme to which the learning outcome of the module is related [level of competence: scale 1-5]
Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu dotyczącego żywności ekologicznej. Potrafi opisać metody produkcji żywności ekologicznej, najważniejsze zasady i cele rolnictwa ekologicznego. [2BL_89_1]
2BL_W01_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_W09_P [4/5]
Ma wiedzę na temat oddziaływania produkcji żywności na środowisko naturalne oraz wpływu środowiska na jakość produkowanej żywności. [2BL_89_2]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Wykazuje znajomość towaroznawstwa opakowań produktów ekologicznych, zagadnień związanych z przetwarzaniem i przechowywaniem żywności ekologicznej. [2BL_89_3]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Planuje i wykonuje analizy wybranych substancji odżywczych w różnych produktach żywności ekologicznej wykorzystując wiedzę i umiejętności korzystania z literatury naukowej w tym anglojęzycznej. [2BL_89_4]
2BL_W04_P [5/5] 2BL_W05_P [5/5] 2BL_U01_P [5/5] 2BL_U04_P [5/5]
Student potrafi przygotować i przedstawić prezentację multimedialną z zagadnień związanych z rolnictwem ekologicznym i żywnością ekologiczną. [2BL_89_5]
2BL_U02_P [5/5] 2BL_K01_P [5/5]
Planuje i wykonuje analizę sensoryczną w ocenie żywności ekologicznej. [2BL_89_6]
2BL_W07_P [5/5] 2BL_U01_P [5/5]
Kształtuje proekologiczną postawę w dziedzinie gospodarki żywnościowej. [2BL_89_7]
2BL_W05_P [5/5] 2BL_K03_P [5/5]
Type Description Codes of the learning outcomes of the module to which assessment is related
exam [2BL_89_w1]
Egzamin na zasadach określonych w sylabusie.
2BL_89_1 2BL_89_2 2BL_89_3 2BL_89_4 2BL_89_5 2BL_89_6 2BL_89_7
Form of teaching Student's own work Assessment of the learning outcomes
Type Description (including teaching methods) Number of hours Description Number of hours
discussion classes [2BL_89_fs_1]
Wykorzystanie prezentacji multimedialnych i zasobów Internetu, dyskusji, krytycznej analizy i selekcji informacji z różnych źródeł.
15
Samodzielne przyswojenie wiedzy. Praca z podstawową zalecaną w sylabusie literaturą, w tym również literatura uzupełniającą.
35
laboratory classes [2BL_89_fs_2]
Realizacja analiz, eksperymentów, symulacji utrwalających treści z konwersatorium oraz z zakresu omawianych i uzupełniających zagadnień.
30
Przygotowanie do ćwiczeń na podstawie zaleconej literatury i stron internetowych, weryfikacja treści poruszanych na zajęciach, przegląd materiałów dydaktycznych.
35
Attachments
Module description (PDF)
Information concerning module syllabuses might be changed during studies.
Syllabuses (USOSweb)
Semester Module Language of instruction
(no information given)