Microbiology
Field of study: Biology
Programme code: 01-S1BI12.2019
| Module name: | Microbiology |
|---|---|
| Module code: | 1BL_25 |
| Programme code: | 01-S1BI12.2019 |
| Semester: | summer semester 2020/2021 |
| Language of instruction: | Polish |
| Form of verification: | exam |
| ECTS credits: | 4 |
| Description: | Moduł zapoznaje studenta z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Przedstawia metabolizm mikroorganizmów, omawia sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksynami i antybiotykami. Dostarcza wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Pozwala na zrozumienie mechanizmów umożliwiających mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Charakteryzuje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Poznaje podstawowe techniki mikrobiologiczne. Nabywa umiejętności sporządzanie preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z przeprowadzonych ćwiczeń. |
| Prerequisites: | Wiedza z zakresu chemii organicznej i biologii na poziomie liceum ogólnokształcącego. |
| Key reading: | jak "Literatura obowiązkowa" w sylabusie |
| Learning outcome of the module | Codes of the learning outcomes of the programme to which the learning outcome of the module is related [level of competence: scale 1-5] |
|---|---|
Opisuje miejsce prokariota w świecie organizmów żywych oraz podstawy klasyfikacji bakterii. [1BL_25_1] |
1BL_W03_P [5/5] |
Zna struktury komórek prokariotycznych, potrafi opisać ich funkcje, definiuje różnice między komórkami prokariotycznymi i eukariotycznymi. [1BL_25_2] |
1BL_W03_P [3/5] |
Rozumie procesy metaboliczne zachodzące w komórkach mikroorganizmach, wyróżnia procesy charakterystyczne dla prokariotów. [1BL_25_3] |
1BL_W03_P [4/5] |
Wyjaśnia interakcje miedzy mikroorganizmami i roślinami oraz mikroorganizmami i zwierzętami. [1BL_25_4] |
1BL_W03_P [4/5] |
Potrafi ocenić wpływ fizyko-chemicznych czynników środowiska na wzrost i aktywność mikroorganizmów. [1BL_25_5] |
1BL_W03_P [5/5] |
Stosuje podstawowe techniki stosowane w laboratorium mikrobiologicznym. [1BL_25_6] |
1BL_U01_P [5/5] |
Potrafi wykonać barwione preparaty bakterii i drożdży; posługuje się mikroskopem świetlnym. [1BL_25_7] |
1BL_U04_P [5/5] |
Wykazuje odpowiedzialność za mikroskopy i sprzęt laboratoryjny, którym się posługuje. [1BL_25_8] |
1BL_K01_P [3/5] |
| Type | Description | Codes of the learning outcomes of the module to which assessment is related |
|---|---|---|
| Kolokwium [1BL_25_w_1] | Kolokwium pisemne, sprawdzające stopień opanowania i zrozumienia omawianych zagadnień po każdym zakończonym bloku tematycznym laboratorium. |
1BL_25_1 |
| Ocena ciągła umiejętności praktycznych [1BL_25_w_2] | Umiejętności praktyczne oceniane na każdych zajęciach laboratoryjnych– ocena umiejętności studenta w sporządzaniu preparatów i posługiwaniu się mikroskopem, sprawdzanie poprawności wykonywanych posiewów i odczytów, przygotowanie raportów z zajęć konwersatoryjnych (uzupełnianie kart pracy) |
1BL_25_6 |
| Egzamin pisemny [1BL_25_w_3] | Weryfikacja wiedzy przekazanej w trakcie wykładów, konwersatoriów i laboratoriów, uzupełnionej zalecaną literaturę do przedmiotu. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć laboratoryjnych i konwersatoriów. |
1BL_25_1 |
| Form of teaching | Student's own work | Assessment of the learning outcomes | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Type | Description (including teaching methods) | Number of hours | Description | Number of hours | |
| lecture [1BL_25_fs_1] | wykład z wybranych zagadnień z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych - prezentacje komputerowe ilustrujące omawiane zagadnienia. |
10 | praca z podręcznikiem i zalecaną lekturą uzupełniającą |
20 |
Egzamin pisemny [1BL_25_w_3] |
| laboratory classes [1BL_25_fs_2] | Praca pod nadzorem prowadzącego – sporządzanie i obserwacja preparatów bakterii i drożdży, wykonywanie doświadczeń, omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji, interpretacja uzyskanych wyników.
Przewidziane są konsultacje dla dyskusji nad zagadnieniami zaproponowanymi przez studenta. |
40 | Przyswojenie wiedzy z wykładów i podręczników, sporządzenie w zeszycie notatek z obserwacji mikroskopowych oraz wyjaśnienie wyników przeprowadzonych analiz mikrobiologicznych. |
40 |
Kolokwium [1BL_25_w_1] |
| discussion classes [1BL_25_fs_3] | Dyskutuje poznane na wykładach zagadnienia i łączy z obserwacjami wykonanymi podczas zajęć laboratoryjnych. |
10 | Praca z podręcznikiem, utrwalenie materiału z wykładów i laboratoriów, praca na platformie e-learningowej |
10 |
Ocena ciągła umiejętności praktycznych [1BL_25_w_2] |
| Attachments |
|---|
| Module description (PDF) |
| Syllabuses (USOSweb) | ||
|---|---|---|
| Semester | Module | Language of instruction |
| (no information given) | ||